Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Boerendag en oldtimershow in Alphen

Boerendag

Thema 2016: “D’n boer begon meej 1 PeeKaa”

Paardenkracht (Nederlands symbool PK en vaak zo uitgesproken) is een oude eenheid van arbeidsvermogen, waarvan het gebruik sinds 1978 – bij de invoering van het SI-stelsel – wettelijk niet meer is toegestaan. Het was het arbeidsvermogen dat een gemiddeld paard langdurig kon leveren, bijvoorbeeld voor het aandrijven van een rosmolen. De naam paardenkracht is verwarrend, want het is niet een eenheid van kracht maar van vermogen. De Engelse naam horsepower (symbool HP) heeft die verwarring niet. Paardenkracht heeft, in tegenstelling tot andere eenheden, geen internationaal overeengekomen symbool. De Schotse uitvinder James Watt definieerde de paardenkracht rond 1770 als 33 000 foot-pounds per minute. Dit is het vermogen van een trekpaard om 150 kilogram in een minuut 30 meter op te hijsen en kwam tot de conclusie dat dit 736 Watt is.

Dus 1 pk = 736 Watt.

Paardenkracht (PK) loopt als een rode draad over en door de Boerendag en Oldtimer-show, vanaf het paard tot en met de trekkers met de vele PK’s. Je maakt kennis met het boerenleven uit de vorige eeuw. Op de akker is graan gezaaid die op de dag zelf geoogst gaat worden. Hoe doet de boer dat? Met handkracht: maaien met de zicht en pikhaak maar hoe neemt hij al die gereedschappen of machines mee? Of met het paard voor een klein maai-machientje, de zelfbinder, de maaidorser enz.

Vervolgens laden we na het ‘hokken’ het graan op de kar, rijden naar de dorskas en dorsen we het graan met de kleine of grote kas die aangedreven worden door oldtimertractoren of motoren via een riem of de aftakas. Ook de vlegelaars zullen met hun vlegels de korrels uit het graan laten ‘vliegen’. De graankorrels zullen bij de molen in de maalmachine gaan en tot meel fijn gemaakt worden. Maar ook het bewerken van de akker: ploegen, ‘kulteren’, eggen, enz. is te bewonderen. En dit zal dan gebeuren met hand-, Belgische paarden- en tractor-kracht en natuurlijk met de desbetreffende werktuigen of hulpmiddelen.

We hebben dit jaar wederom nieuw grasland ingezaaid en dat wordt gemaaid met paarden- of trekkerkracht (met vingerbalk). Vervolgens geschud, ‘gerugd’ en op ruiters gezet. Kom naar dit boerenwerk uit de vorige eeuw kijken; volop nostalgie!

Oldtimer-show

Thema 2016: “Allgaier, Porsche, Güldner”

1. Het Duitse merk Allgaier die later een samenwerking aanging met Porsche die zowel tractoren als auto’s bouwde vanaf de jaren ‘40. We zetten de hele lijn weg van zowel trekkers als auto’s tot 1990.

2. Güldner (Duits) bouwde al voor de Tweede Wereldoorlog motoren en tractoren en viel lang onder de Firma Linde. Helaas is de productie in de jaren ‘70 gestopt. U ziet een variabel aantal types.

Andere oldtimers:

1. Stationaire motoren
Ze staan in een rij op volgorde opgesteld, zowel op merk als op grootte van PK’s. Je zult zien dat een grote motor niet altijd in het bezit is van het meest vermogen.

2.oldtimer tractoren uit de jaren ‘40 tot ‘80
De trekker die toentertijd in de omgeving nieuw gekocht werd door de welgestelde boeren want in de jaren ‘60 was het nog niet vanzelfsprekend dat elke boer een “stalen ros” in het bezit had. Vooral kleinere types van verschillende merken zoals Ferguson, Fordson, Lanz, Hanomag, John Deere, Eicher, Mc Cormick en vooral de Farmall.

3. Volkswagenbusjes, Unimogs en ……………..
Ook zij krijgen een speciaal plekje op ons terrein. De VW-bus met de bekende T1 tot de T5 en de LT. Ze laten zien hoe ieder op zijn eigen manier van deze hobby geniet; elke dag rijden of alleen op vakantie. Dit jaar is de Unimogclub Nederland ook aanwezig met verschillende uitvoeringen / leeftijden. Vrachtwagens en ook alle andere oldtimers en klassiekers staan er te kust en te keur.

4. bromfietsen en solexen, transport- en bakfietsen
De transport- en bakfietsen waarop de boeren met de melkbussen ’s zomers naar de wei reden om de koeien te melken. Natuurlijk staan de bromfietsen en solexen (voor 1980) weer op de bekende betonnen plaat. Hier is al weer een mooie zomerse toertocht voor uitgezet in het Brabantse land met een stukje door ons buurland België. Ze staan voor en na de route op een rij tentoongesteld. Jeugdherinneringen (het eerste vriendje of vriendinnetje) zullen weer terug komen……….

Ons dorpsplein
Behalve het boerenwerk en de vele oldtimers kun je genieten van oude ambachten in ons eigen gemaakte dorp zoals: manden vlechten, bijenkorven maken, tin gieten, het spinnen van wol, kantklossen, strooipoppen maken, smeden, wassen op grootmoederwijze, vilten, roggebrood met vet eten, enz. Ga op het terrasje zitten van ons cafeetje voor een lekker drankje of geniet van ons ijsje. En loop eens langs de marktkramen waar allerlei producten uit onze naaste regio gepromoot (verkocht?) worden zoals scha-penkaas, wijn, honing, enz. Bezoek de promotiekramen van onze plaatselijke verenigingen, de miniatuurverzamelaars, KIKA enz. Kijk eens in de kramen met boerenantiek en brocante; klompen, snuisterijen, hebbedingetjes e.d. Misschien zie je wel iets en kun je handelen. Al rondlopend kun je oog in oog komen staan met rondlopende boeren en boerinnen, een marskramer, de pastoor, de dorps-omroeper, transportfietsers of allerlei vervoermiddelen. Stap eens binnen in de werkplaats / schuur / garage waar ‘sleutelaars’ zorgen voor optimaal vervoer van karren, wagens, werktuigen e.d. door de boer. Of help de hoefsmid met het beslaan van paarden.

Boedelveiling
Om 16.00 uur wordt er op het dorpsplein bij het café, net als in het verleden, een boedelveiling gehouden. Met opbod worden oude (antieke?) attributen uit het boerenleven door de veilingmeester verkocht. Alles gaat weg en de baten zijn voor het goede doel: KIKA!!!

Demonstraties
En de gehele dag zijn er tal van demonstraties o.a. vendel-zwaaiers uit België, ganzen hoeden met Border Collies, mondharmonica-spelers, smartlappenkoor, oefeningen en piramide bouwen door een veteranensportclub. Bovendien is er een Friese paarden-gezelschap dat carrousel rijden en paardenvoetbal demonstreert. Een ‘dansende tractoren’-show door O.C.C. van de T.O.C. Liesbosch De hondenclub uit ‘Baol’ verzorgt een demonstratie ‘Agility’.

Kinderen
Ook de kinderen komen volop aan bod. Ze mogen meerijden op een oude boerenkar, zich laten schminken, uitleven op het springkasteel, een rondje draaimolen of op het vliegend tapijt, mee helpen wassen of koken, dieren knuffelen of koe melken in het dorp. En allerlei activiteiten doen die met het Boerendag-thema te maken hebben.

Markt
Marskramers (met ‘boerenspul’) of oldtimerbezitters die van hun overtollig materiaal afwillen, hebben een kraampje of een grondplaats gehuurd om hun marktwaar te verkopen.

Verzamelaars
En er zijn mensen die zelf een verzameling van ‘oude dingen’ hebben samengesteld bijv. oude melkmachientjes, stationaire motortjes, boerengereedschappen, etc. Zij willen graag dat u komt kijken.

Defilés
Regelmatig zijn er defilés in het kader van het thema. Allgaier / Porsche / Güldner-tractoren, oldtimers, oude werk-tuigen, auto’s, enz.; alles voorzien van een deskundig praatje door onze omroeper.

Keientrek
Op een aparte baan wordt ‘keientrek’, de oorsprong van de bekende Trekker-trek wedstrijd gedaan. Echter alleen voor oldtimers ingedeeld in gewichtsklassen.

Mudraces
Aansluitend aan de Boerendag wordt door Stichting Trekkertrek Alphen (STTA) Mudraces georganiseerd. Er zal weer veel gelachen kunnen worden! ’s Avonds is er een groot feest in de tent waar een regionale band voor de muzikale omlijsting zorgt.

Dus een heel afwisselende dag voor groot en klein die je niet missen mag.