Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Daverend succes voor Museum met Jan Strube: Dit weekeinde weer open!

De tentoonstelling van een groot aantal werken van schilder Jan Strube is een daverend succes voor het Princenhaags Museum. Nog nooit waren er zóveel geïnteresseerde -vele honderden-bezoekers. Om die reden zullen op de komende openingsdagen (dit weekeinde van 9 en 10 februari) de openingstijden verruimd worden van 11 tot 17 uur. Heeft u die eerste dag in januari genoten, kom dan weer terug want er hangt een groot aantal nieuwe werken en bent u nog niet geweest, kom dan kijken naar de levendigheid van deze schilder.

Tijdens het eerste openingsweekeind was de dochter van Jan Strube, Sonja, aanwezig voor het geven van toelichting en ook zij was ontroerd en verrast door de grote belangstelling. Wilt u alvast een paar werken bekijken, klik dan hieronder op meer... 

<-- foto Frans Langen


Toegegeven: Jan Strube (1892-1985) kennen we van zijn Brabantse interieurs en verdroomde landschapjes met een boerderijtje, een waterput en een boerin die de kippetjes voert. Kortom een ideale wereld zoals Jan Strube de wereld graag had gezien. De omgeving van het Liesbos bood de met de Leurse Dina Bogers gehuwde kunstenaar in die beginperiode nog voldoende nostalgische inspiratie. 

Hij was (ook trouwens in zijn stijl van schilderen) realist genoeg om te weten dat die wereld anders in elkaar zit. Dit was o.a. te zien in de januari-expositie van het Princenhaags Museum. De uit Amsterdam afkomstige graficus, lithograaf en schilder kon op treffende wijze in sinistere litho’s de dreiging van Hitler uitbeelden. De winst voor de wapen-fabrikanten en de ellende van een oorlog voor de gewone soldaat en de burgerbevolking wist Strube onder een hoed te vangen. Ook het moreel gezag op het voetbalveld heeft hij in 1936 met z’n tekening “De waarschuwing” in beeld gebracht. (Daar krijgt NAC-rechtsback Lou “de kachelpijp” v.d. Linde een uitbrander van de scheidsrechter). 

De kneepjes van het vak had de Amsterdammer op de voorloper van de Rietveld-academie, de Quellinusschool geleerd. Zijn veelvuldige bezoeken aan het Rijksmuseum en eerste resultaten van een expositie begin 20e eeuw bevestigden Jan Strube’s talent de kunst van de oude meesters onder de knie te hebben. Hij beheerste vele stijlen; in het aan het magisch-realisme grenzend werk tussen 1930-1940 kon hij zijn “kunstenaarsei” kwijt. Van non-figuratieve kunst zoals we dat o.a. van de Cobra-groep kennen, moest Jan niets hebben. Tot op hoge leeftijd bleef hij hameren op de kunst realistisch te kunnen schilderen. Bij een tentoonstelling in de jaren zeventig voor jonge kunstenaars, met als deelnemer o.a. een nog jonge Frans van Veen, schreef hij nog in het voorwoord: Eerst degelijk je vak leren. Men moet toch ook eerst leren praten voor je zou kunnen dichten? 

Bij zijn pleidooien voor de kunst heeft hij in het verleden menig bestuurder tegen de haren ingestreken. Ontbrekend kunstenaarsklimaat in Breda was voor hem en zijn gezin in 1926 een reden het huisje aan de Zanddreef te verruilen voor tweejarig verblijf in de hoofdstad. Toen was het genoeg; de kunstenaar, zijn vrouw Dina en de dochters Greet en Sonja kwamen in 1928 voorgoed terug naar de noordrand van het Princenhaagse Liesbos. In deze omgeving, waar de tijd bepaald werd door de voorbij denderende treinen van de lijn Breda/Roosendaal, zou Jan Strube tot aan zijn dood in 1985 honderden litho’s en olieverfschilderijen maken. 

Hij was actief bij alle bekende kunstkringen in Nederland en richtte met Louis Schrikkel de groep “De Populisten” op. In Breda was hij bevriend met Gerrit de Morrée, Dio Rovers en Paul Windhausen.

Stillevens en tekeningen van zijn reizen zullen het thema zijn van het tweede deel van de expositie “de Andere Strube” die in het Princenhaags Museum op 9 en 10 februari wordt gehouden. Tijdens de expositie zal Anton Joosen, samensteller van het boek ”Jan Strube 1892-1985” aanwezig zijn en signeren.

Wegens de te verwachten belangstelling voor het werk van Jan Strube zijn de openingstijden verruimd. Zowel op zaterdag 9 alsook op zondag 10 februari is de expositie te bezichtigen van 11-17 uur.

Princenhaags Museum - Haagweg 334bis


Stilleven


'Gezicht op Veere' met zichzelf op de voorgrond.



<-- Jan's echgenote Dina

 

 

 

 



'De waarschuwing' uit 1936

<-- De man voor wie Jan Strube veel betekende, Anton Joosen, hier met echtgenote, was eregast op de tentoonstelling. Als auteur van het prachtige boek over Het leven en werk van Jan Strube zal hij ook bij de komende opening aanwezig zijn voor het signeren van zijn werk. Geboren te Beek als jongste uit een gezin van dertien kinderen. Altijd al voelde hij zich aangetrokken tot boeken over geschiedenis, kunst en cultuur. In 2005 verscheen van zijn hand Herinneringen aan de Zanddreef dat hij onder eigen beheer uitgaf. Een fotoboek vol verhalen over de oude buurt waarin hij als kind opgroeide en waar ook Jan Strube woonde. In het werk van Anton zit je vol bewondering dat werk van Jan Strube te bekijken. Het Begijnhof, De Grote Kerk, De Havermarkt, Het Carnaval is prachtig. Het is gewoon te veel om op te noemen. Het is een prachtig boek. Het is voor iedereen die van dit soort kunst houdt een aanrader. Niet alleen voor inwoners van Brabant, want Strube was veel méér. Want nog steeds 22 jaar na zijn dood wordt er met veel waardering over Jan Strube gesproken en dat heeft hij zeker verdiend.

Overige nieuwsberichten