Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Dein Edles Herz, uitgevoerd in de Martinuskerk
Het Concertkoor Breda onder leiding van dirigent Geert van den Dungen brengt op zondagmiddag 20 april 2008 in de Martinuskerk te Princenhage een programma ten gehore met Duitse barokcantates van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten. Onder deze cantates is een onbekend werk van Georg Philipp Telemann - hij schreef maar liefst 1860 kerk-cantates en dit is dan nummer 1570-, dat speciaal voor dit concert vanuit een 18de-eeuws handschrift is overgezet. Deze cantate Wenn wir nicht Kreuz und Trübsal hätten wordt zeer waarschijnlijk voor de eerste keer uitgevoerd in Nederland, een bijzonder moment dus.

De thematiek van het programma beweegt zich tussen droefheid, hoop en vertrouwen. De cantates zijn alle barokke juweeltjes, die in de akoestiek van de Martinuskerk in Princenhage uitstekend tot uiting kunnen komen. De andere tijdgenoten van Bach die in dit concert aan bod komen zijn Dietrich Buxtehude met Dein edles Herz, der Liebe Thron (tevens de titel van het concert), Johann Kuhnau met Gott sei mir gnädig, Christoph Graupner met Ach wie nichtig, ach wie flüchtig en Johann Ludwig Bach, een neef van Johann Sebastian, met Die mit Tränen säen. Van grootmeester Bach zelf staat zijn Cantate BWV 108 op de lessenaars.

Bach en zijn tijdgenoten kenden elkaar en onderhielden contact; de meesten waren aan een kerk verbonden als organist en cantor en schreven vanuit die functie vele cantates. Het leverde in de tweede helft van de 17e eeuw en de eerste helft van de 18e eeuw een grote productie aan fraaie Lutherse kerkmuziek op. Naast het Concertkoor Breda werken aan dit programma mee het Barokorkest Florilegium Musicum en de vocale solisten Sara Jaeggi (sopraan), Oscar Verhaar (altus), Joost van der Linden (tenor) en Frans Fiselier (bas).

Het concert begint om 15.00 uur.

Kaarten à €17,50 zijn verkrijgbaar via Uitpunt Breda, de Vrije Boekhandel, muziekhandel Spronk, Bachman (Princenhage) en www.concertkoor.nl of het secretariaat 076-5222989


Overige nieuwsberichten