Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Ontdek Het Erfgoed van Princenhage. Gratis toegang in museum...

'Kermis in Princenhage' door Jan Theuns, rond 1930
 
Bijna vijftien jaar geleden startte het Princenhaags Museum met de voorbereiding voor de eerste tentoonstelling die in de Koe werd gehouden. Nu nodigt de stichting Princenhaags museum iedereen uit om op zaterdag 13 en zondag 14 september tussen 13.00 en 17.00 uur naar Haagweg 334bis te komen, want dan houdt men een speciale tentoonstelling waarin de aanwinsten van 2008 centraal staan. We kunnen met een gerust hart spreken van speciaal, want in het afgelopen jaar is het Princenhaags Museum in het bezit gekomen van een aantal unieke zaken die het aankijken meer dan waard zijn en onderdeel uitmaken van het erfgoed van Princenhage. Zo beschikt het Museum blijvend over een 14-tal schilderijen van Jan Theuns (1877-1961). De schilder is geboren en opgegroeid in Princenhage. Later verhuisde hij naar de Bredase Chassé Singel. "Ik wordt nooit een echte Bredanaar" heeft hij toen gezegd. Landelijk werd hij bekend als de "Bredase Rembrandt ". Nauwkeurig wist hij met zijn kunst de Brabantse mens in de eigen omgeving gestalte te geven. In Brabant is Jan Theuns vooral bekend om zijn stads- en dorpsgezichten en zijn geschilderde portretten.

De schilderijen die o.a worden tentoongesteld zijn: Kermis in Princenhage. Theuns maakte twee keer een impressie van de kermis. De eerste keer rond 1904. Dat werkstuk hangt in de Rabobank op de Haagsemarkt. De tweede keer dat hij de kermis op doek zette was rond 1930. Dit grote schilderij van ruim twee bij één meter is een pronkstuk voor Princenhage en kwam in het bezit van het Princenhaags Museum dankzij een legaat van Mevr. Holst. 

Enkele andere werken: Echtgenote van Theuns met dochtertje op begraafplaats Zuilen, dorpsgezicht Princenhage, portret van de moeder van Theuns en een stilleven met bloemen. 

Daarnaast worden twee voorwerpen tentoongesteld die tot voor kort totaal onbekend waren en onlangs geschonken werden. Zij zijn afkomstig uit de oude dorpsschool van Princenhage, gebouwd in 1646. Dit zijn: de originele gevelsteen met het uitgehakte jaartal 1646 uit de noordelijke zijgevel van het pand en een kunstig smeedijzeren muuranker ook uit 1646 uit de nokgevel van het pand.
Deze oude dorpsschool van Princenhage, die stond achter de Martinuskerk dicht bij “de Tuintjes” heeft een mooie historie. In de dorpsrekening van 1645 wordt de aankoop van bouwmaterialen vermeld, bestemd voor het bouwen van de nieuwe school, die gebouwd gaat worden met duurzame materialen en die goede lokalen krijgt. Dat was kennelijk in die jaren iets bijzonders en werd gezien als een van de betere schoolgebouwen uit de Baronie. Tot in de negentiende eeuw ging de Princenhaagse jeugd - jongens en meisjes- hier naar school.

In 1829 werd een ander schoolgebouw betrokken dat op Dreef 4 is gebouwd. De oude dorpsschool werd tijdelijk een woonhuis, een ziekenbarak, brandspuithuis en een jeugdgebouw voor de verkennerij. In 1966 werd het afgebroken vanwege te hoge onderhoudskosten, een enorm verlies was dit, ook omdat dit toen het oudste wereldlijke pand van Princenhage was. 

Met deze gratis openstelling krijgt iedereen de kans om kennis te maken met een deel van het erfgoed van Princenhage.

 

Zaterdag 13 en zondag 14 september, Princenhaags Museum, Haagweg.






<- De oude dorpsschool. Klik voor een overzicht.


Overige nieuwsberichten