Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Nieuwe straat tussen Haagweg en Gooren gaat Mgr. Horsthuisstraat heten
Burgemeester en wethouders hebben besloten de straat die de Haagweg verbindt met Gooren de Mgr. Horsthuisstraat te noemen, naar de Princenhaagse missiebisschop Mgr. Horsthuis. De nieuwe straat ligt in het nieuwbouwproject Haeghstrate (op het voormalige VOS-terrein) in Princenhage. Hier komen 24 eengezinswoningen, 54 appartementen en vijf garageboxen.

Gerardus Johannes Hermanus Horsthuis werd op 17 juli 1912 geboren in Diepenveen. Als tienjarige jongen verhuisde hij met zijn ouders naar Haagweg 288 in Princenhage (vlakbij het nieuwbouwplan). Hij was misdienaar in de Martinuskerk in Princenhage en in 1924 ging hij naar kostschool bij de Congregatie van Onze Lieve Vrouw Hemelvaart (Assumptie) in Boxtel. Hij trad er in en legde in 1932 zijn eerste geloften af in Taintignies in België. Hij kreeg de kloosternaam Pater Arthur. Hij studeerde theologie in Leuven en werd er in 1939 tot priester gewijd.

Op 16 juli van dat jaar vierde hij zijn eerste plechtige Heilige Mis in de Martinuskerk in Princenhage. Daarna studeerde hij Portugees in Nijmegen en in 1946 werd hij uitgezonden naar Brazilië. Hij maakte gestaag promotie en in 1960 werd hij benoemd tot de eerste bisschop van Jales, in Brazilië. Alles wat hij als bisschop nodig had, zoals ring, staf, mijter en bisschopskruis werd betaald door de parochianen van Princenhage en de Sint Annaparochie. Op 13 februari 1960 werd hij als bisschop benoemd in Jales. Op zondag 24 september 1960 droeg Mgr. Horsthuis een pontificale hoogmis op in de Martinuskerk in Princenhage. Om gezondheidsredenen trad hij in november 1968 terug als bisschop van Jales. Van 1972 tot 1978 was hij hulpbisschop van Ribeirao Preto. In 1978 keerde hij terug naar het missiehuis in Boxtel, waar hij in 1979 overleed.

Overige nieuwsberichten