Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Feest in de H. Moeder Gods kerk (30 maart 2014)

Op zondag 30 maart 2014 viert de Nazarethparochie het 75-jarig jubileum van de H Moeder Gods kerk te Effen. Ook bij deze jubileumviering bent u van harte welkom! 

De consecratie van de H. Moeder Godskerk was op 25 maart 1939 door de toenmalige bisschop Mgr Hopmans, kampioen in consecraties. Dit was voor hem de 97e keer sinds hij bisschop werd. Bouwpastoor was pastoor Anssems die tot aan zijn dood in 1965 aan de parochie verbonden bleef. Het gebied van de parochie beslaat ruwweg het zuid-westelijk buitengebied van de de gemeente Breda, met de buurtschappen Overa, de Rith en Effen. De parochie telde ongeveer 850 leden die dus nu deel uitmaken van de Nazareth parochie.

Om 10.00 uur begint de dag met een feestelijke eucharistieviering welke wordt voorgegaan door het pastoraal team van de Nazarethparochie. Het kerkkoor van de H. Moeder Gods kerk verzorgt de gezangen tijdens de viering. 

Na afloop van de viering ontmoeten wij u graag onder het genot van een kopje koffie en is er gelegenheid om de reliekkastjes te bezichtigen die door de scholieren zijn gemaakt. Wij hopen dat u op 30 maart 2014 onze gast kunt zijn!

Parochiebestuur Nazarethparochie, parochiecommissie, geloofsgemeenschap H. Moeder Gods.

<-- De kerk. Klik op de foto voor een rondleiding door Effen


 Uit de Nieuwe Tilburgse Courant van 27 maart 1939

Op een zekere dag verrees er een enorm bedehuis. Het moet in 1935 geweest zijn dat pastoor Antonius Anssems de boerderij van Chris Roelants binnenkwam: Jullie moeten honderd gulden geven voor de nieuwe kerk en morgen verwacht ik jullie op de bouwplaats. "Je had maar te gaan", vertelde de in 2009 overleden Roelants, zwarte grond wegscheppen anders kwam je niet in de hemel. Zweten tot je op de rode grond kwam voor de fundering, want op zwarte grond kun je niet bouwen. "Woonwijken Zo'n grote kerk, voor zo'n klein boerengat? Wat was er aan de hand? Voor het antwoord moeten we naar Breda. Tussen de twee wereldoorlogen discussieërden stadsplanners daar over de stedenbouwkundige aanpak van uitbreidingen. Moest Breda een zwerm tuindorpen worden of een meer compacte stad? Het resulteerde in een wijksgewijze aanpak binnen steeds opnieuw te krappe gemeentegrenzen. Het bisdom Breda meende er goed aan te doen in de verwachte woonwijken alvast nieuwe kerken te bouwen. In de nog kale wijk Overakker verscheen de Mariakerk (van dezelfde architect Hurks), ook wel de 'Spruitjeskerk' genoemd vanwege deze locatie. Zo kregen Effen en ook het gehucht Liesbos eigen 'kathedralen' die nog altijd op woonwijken wachten. Dat was in de tijd dat landarbeiders nog dagelijks bij de boeren langs gingen, op zoek naar werk. Landlopers en marskramers klopten op de bovendeur, zoals Remi de zwerver die spiritus met slootwater dronk en die bij de boeren op Effen dikwijls een bord pap kreeg. Op het keurig kerkhof van Effen, direct naast het kapelletje ligt in de zwarte aarde, 'Antonius Anssems. Stichter en eerste pastoor van de Moeder Gods Parochie Effen, in pace Christi' staat er op zijn grafsteen.

Overige nieuwsberichten