Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Pinpasfraude komt helaas ook in Princenhage voor
Politie waarschuwt voor skimming 

Het zal je maar gebeuren. U wilt de boodschappen maar het pinapparaat geeft SALDO ONTOEREIKEND aan. Eenmaal thuis bekijkt u de rekeningoverzichten en merkt dat er grote bedragen in verre landen zijn opgenomen. Dan bent u 99% zeker het slachtoffer geworden van 'skimming'.

Skimmen is een populair woord voor pinpasfraude. Bij een pintransactie wordt, zonder dat u het merkt, een kopie gemaakt van de gegevens op uw betaalpas. Tevens wordt uw pincode afgekeken. Met uw gegevens en code wordt een nieuwe pas gemaakt, waarmee elders uw rekening geplunderd wordt.

En mocht je denken dat het een ver-van-mijn-bed probleem is, nee dus. Vorige maand zijn er heel wat Princenhagenaars slachtoffer geworden die wat gekocht hadden bij de IKea en aldaar betaalden bij de zelfbedieningskassa's. Ze raakten bedragen kwijt, vaak meer dan 800 euro, aan spookopnames in landen als Mexico. Enige tijd geleden waren gebruikers van de zelftankpompen aan de Dr Struyckenstraat het slachtoffer. Gelukkig voor hen zal de bank die bedragen vergoeden, maar ondertussen ben je wekenlang je pas kwijt en je betaalmogelijkheden omdat alles direct wordt geblokkeerd.

De politie geeft een aantal aanwijzingen hoe u het risico voor uzelf kunt beperken. U vindt ze hieronder.


Pinnen doe je met twee handen! 

Politie waarschuwt voor skimming 

Het zal je maar gebeuren. U wilt de boodschappen bij de supermarkt afrekenen maar het pinapparaat geeft SALDO ONTOEREIKEND aan. Eenmaal thuis bekijkt u de rekeningoverzichten en merkt dat er grote bedragen in verre landen zijn opgenomen. Dan bent u 99% zeker het slachtoffer geworden van 'skimming'.

Skimmen is een populair woord voor pinpasfraude. Bij een pintransactie wordt, zonder dat u het merkt, een kopie gemaakt van de gegevens op uw betaalpas. Tevens wordt uw pincode afgekeken. Met uw gegevens en code wordt een nieuwe pas gemaakt, waarmee elders uw rekening geplunderd wordt.

Het slechte nieuws is dat criminelen steeds handiger worden in het skimmen en daardoor meer slachtoffers maken. Tot november 2009 zijn in de provincies Brabant, Limburg en Zeeland 222 incidenten geregistreerd. Het goede nieuws is dat politie en justitie in Brabant de afgelopen maanden een flink aantal skimmers hebben opgepakt en voor de rechter hebben gebracht.

Hoe gaan ze te werk?
Een pinautomaat wordt in een onbewaakt ogenblik voorzien van een apparaatje dat de magnetische strip op de pas kan lezen én kopiëren. Dit apparaat wordt vóór de sleuf van de pinautomaat geplaatst en ziet er uit als het echte voorzetmondje. Een andere variant is het kopiëren van gegevens van pinpassen of creditcards in restaurants en winkels waar de klant de pas uit handen moet geven alvorens te kunnen betalen. De pas wordt door een medewerker door een apparaat gehaald dat de gegevens kopieert. Met trucs, zoals een erbij geïnstalleerde minicamera of 'over de schouder meekijken', wordt vervolgens de pincode afgekeken.

De gegevens en codes kunnen elektronisch overal naar toe worden gestuurd. Met een softwareprogramma kunnen waar ook ter wereld de gekopieerde gegevens op lege passen met een magneetstrip worden gekopieerd.

Wat kunt u doen?
Vrijwel alle pinautomaten zijn tegenwoordig voorzien van een 'invoermondje'. Dit mondje ziet u op het scherm voordat u pint. Let er op dat de invoermond er exact zo uitziet als op het scherm. Elke andere invoermond kan een lezer bevatten die de magnetische strip op de pas leest. Omdat criminelen ook in staat zijn gebleken de echte invoermondjes na te maken, was er extra beveiliging nodig. Bij moderne varianten blokkeert de pinautomaat zodra iemand probeert de echte invoermond te verwijderen. Hieronder vindt u nog extra tips:

Het is altijd veiliger om een automaat binnen een bank of winkel te gebruiken dan een buitenautomaat. Fraudeurs hebben enige tijd nodig om een lezer aan te brengen. Dat is buiten makkelijker dan binnen. 

  • Als u zich ergens niet veilig voelt om geld op te nemen, dan kunt u dat ook beter niet doen.
  • Let op mensen die te dichtbij staan; ze kunnen proberen de pincode af te lezen.
  • Bel de politie over onveilige omstandigheden als er zich bij een geldautomaat personen ophouden die zich verdacht gedragen of als de automaat er anders uitziet dan gebruikelijk: 0900- 8844 (lokaal tarief, 24 uur per dag bereikbaar).
  • Pinnen doet u met twee handen. Uw ene hand toets uw pincode in, terwijl uw andere hand dat afschermt. Zo kan de invoer niet afgelezen worden met een camera.
  • Check uw banksaldo zeer regelmatig. Als er transacties plaatsvinden die onbekend zijn, moet de rekening direct geblokkeerd worden.
  • Valse frontjes lopen vaak minder soepel dan de echte. Als een pas een paar keer terug lijkt te komen, kan het om een vals frontje gaan. Breek de transactie af en neem contact op met de bank.
  • Stel een opnamelimiet in. Er kan dan niet meer dan een bepaald bedrag per dag gepind worden. De klant moet in dit geval wel zijn rekening regelmatig controleren. Anders kan het gestolen bedrag toch flink oplopen.
  • Als 'smart chips' via uw bank beschikbaar komen, wissel de pas dan in voor een slimme pas (smart chip). Het voorkomt niet alle fraude, maar wel veel.

Overige nieuwsberichten