Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Foto's van de Chrisma-mis
De zegening en wijding van de heilige oliën gebeurt jaarlijks tijdens de zgn. 'Chrisma-mis'. In de vooravond van Witte Donderdag, wijdt de bisschop het Heilig Chrisma en zegent hij de andere oliën voor het komend jaar. De priesters en ambtsdragers van het bisdom zijn daarbij uitgenodigd en nemen meestal na afloop ook de oliën mee naar de parochies. In ons bisdom was dat dit jaar op woensdagavond 31 maart in de St. Martinus in Princenhage, een hele eer dus. Besloten is tot een besloten bijeenkomst omdat de ruimte in de kerk beperkt is.
De bisschop nodigt vooral de priesters en pastores uit om deze bijzondere viering bij te wonen. Op die avond wil hij samen met die priesters, die de heilige oliën gebruiken in de sacramentele bediening, de beloften van het priesterschap hernieuwen, als een voorbereiding op Witte Donderdag, de dag die ons ook herinnert aan de instelling van het priesterschap. 

Op de website van de Nazarethparochie staan foto's van die plechtige viering. Klik hier en je gaat er naar toe. Deze reportage is gemaakt door Froukje Potteboom en Ingrid Bertens.

DRIE SOORTEN HEILIGE OLIE
In de voorchristelijke tijd werd olie gebruikt als geneesmiddel tegen in- en uitwendige ziekten, ter verfraaiing van het uiterlijk en als lichaamsverzorging voor sportmensen. In het oude Israël werden koningen, profeten en priesters met olie gezalfd. Zo kon olie in de riten van de godsdienst ook een symbolische waarde krijgen.
Bij de uitgebreide doop zijn er twee zalvingen: een als bescherming tegen allerlei boze krachten en invloeden (catechumenen-olie) en een als zending, als taak (chrisma). Bij de ziekenzalving (zieken-olie) betekent het kracht, bemoediging, genezing. Bij de ambtswijding van priester en bisschop (chrisma) betekent het een zending, een opdracht om genezend en zegenend rond te gaan. Het chrisma wordt door de bisschop ook gebruikt bij een altaarwijding en een kerkwijding. Het chrisma heeft altijd te maken met de Christus-gelijkenis van wie of wat gezalfd wordt. Het woord Christus betekent 'gezalfde' of 'gezalfde van God'.

DE WIJDING EN ZEGENING
De olie is op basis van zuivere olijfolie. Ze wordt per soort in grote kannen aangedragen (meestal door Vormselkandidaten). Door het zegeningsgebed bestemt de bisschop een bepaalde olie voor een bepaalde handeling: ziekenzalving of zalving van doopleerlingen. De olie die voor het heilig Chrisma bestemd is, krijgt een aparte handeling. Ze wordt vermengd met balsem die geurig ruikt. Daar waar de heilige olie van de catechumenen en de zieken geen speciale geur verspreidt, daar geurt het heilig Chrisma zeer sterk. Het heilig Chrisma wordt ook niet bestemd door een zegeningsgebed maar door een wijdingsgebed.

VERSPREIDEN EN BEWAREN
Na afloop van de Chrisma-mis, worden de heilige oliën uitgedeeld aan de verschillende parochies en instellingen. Meestal gaat dat via de dekenaten. De dekens of een vervanger komen na de Chrisma-mis grote ampullen vullen om die via hun netwerk weer aan de verschillende priesters in de parochies en instellingen uit te delen.
De oliën worden in de parochies bewaard in kleine glazen kruikjes of in zilveren of tinnen ampullen die gemerkt zijn om de oliën te kunnen herkennen. Merktekens zijn: S.C of Chr of S.Chr. dat staat voor Chrisma of Sanctum Chrisma; O.C. of O.S. of Cat., dat staat voor Oleum Catechumenorum of Oleum Salutis, O.I. of I of Inf. Dat staat voor Oleum Infirmorum. (Zieken olie).
Meestal worden de heilige oliën in een apart kastje in kerk of sacristie bewaard. In de regel een eervolle plaats en een veilige plaats.
 
(Bron: Bisdomblad)

Overige nieuwsberichten