Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Princenhaags Museum geopend: beroemde buren (13.6)
Beroemde Princenhagenaars  

Het Princenhaags Museum schenkt tijdens de lopende tentoonstelling Beroemde buren aandacht aan bekende Princenhagenaars die begraven liggen op begraafplaats achter het Princenhaags Museum, Haagweg 334 bis. 

Zondag 13 juni a.s. is de expositie geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Deze keer krijgt u wat meer informatie over Louise Stratenus die vanaf 1901 tot haar dood in 1908 woonde in Princenhage, Haagsemarkt 22. 

Jonkvrouwe Louise Antoinette Stratenus is in Zeist geboren als de dochter van Hendrik Stratenus en Henriette Jacqueline Schadee van der Does. Louise was een hoogbegaafde, ontwikkelde en bereisde schrijfster, die uitstekend de moderne talen beheerste. Toen zij zeven jaar was, vertaalde zij al Franse leesboeken voor kinderen, onder meer L'île Colibri (het Kolibri-eiland). Zij heeft vele romans, novellen, gedichten en toneelstukken geschreven en vertaald. Zij schreef haar oorspronkelijke werken zowel in het Nederlands als in het Engels en Frans. Ze gebruikte daarbij een aantal verschillende schuilnamen zoals Ella, Claudius, Gilbert, Louise, La jeune Villa. 

<- Louise Stratenus (1842-1908)


Toen zij 4 jaar was verongelukte haar vader. Als 12-jarige schreef zij al een toneelstuk, Alonzo Ferret of misdaad en straf, dat ze opstuurde naar de schouwburgdirecteur in Den Haag. Haar moeder hertrouwt als Louise tien is met een officier bij de jagers. Hierdoor verhuist de familie regelmatig. 

Als Louise 18 jaar is woont ze in het Ginneken. Als ze dertig is gaat zij over naar het katholieke geloof tot grote vreugde van Josef Alberdingk Thijm, de vader van de bekende schrijver Lodewijk van Deyssel. Zij raakt bevriend met Catharina Alberdingk Thijm en met deze boezemvriendin woont zij tien jaar samen in Londen, Parijs, Brussel en Amsterdam. Samen schrijven ze veel en komen zo aan de kost. Het samenleven was echter niet altijd even gemakkelijk en in 1891 gaan ze tijdelijk uit elkaar om in 1894 definitief te scheiden. Haar bekering tot het katholieke geloof heeft geen stand gehouden en ze wordt in Amsterdam een actief lid van het Leger des Heils.
Als haar stiefvader in 1901 sterft komt zij voorgoed naar Princenhage om voor haar ziekelijke halfzusje en haar moeder te zorgen. In 1907 krijgt zij een tumor in de hersenen en sterft in het voorjaar van 1908. Haar laatste wens is om met haar moeder en halfzusje in het familiegraf op Haagveld begraven te worden. Dat dit graf nog bewaard is gebleven is te danken aan het feit dat zij eerste klas is begraven en er voor lange tijd grafrechten is betaald.
Louise is in 1877 erelid geworden van de Bredase rederijkerskamer Vreugdendael.
Een van haar toneelstukken Wraak is in Amsterdam bekroond in een wedstrijd voor toneelletterkunde. Een van haar werken Lindendaal speelt zich af in het landgoed Boschdal in Prinsenbeek. 

Het Princenhaags Museum heeft een vijftiental levenslopen Beroemde buren in deze expositie onder de loep genomen. De bezoekers ontvangen bij hun bezoek een informatieblad waarmee ze de laatste rustplaatsen gemakkelijk kunnen terugvinden. Tot de beroemde buren van het Princenhaags Museum horen o.a. ook de opa van Vincent van Gogh en zijn Oom Vincent, die jarenlang woonden op de hoek van de Haagweg en Esserstraat.



Overige nieuwsberichten