Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Rinie Maas voor de tweede keer kandidaat voor literaire prijs
Rinie Maas schrijver uit Princenhage bij Breda kandidaat genomineerd voor ex libris prijs. 
JE LIEVELINGETJES SNEUVELEN HET EERST!

Princenhage - "Kandidaat zijn, vind ik leuk. En dat er na een strenge selectie weer een boek van me bijzit vind ik fijn; daar kan ik genoegen in scheppen. Je komt er bij literair Brabant niet gauw doorheen. Ik ben voetballer geweest. Hij speelt de achterhoede uit om de kans aan de doelpuntenmakers te geven, schreef de krant. Ik schrijf zoals ik voetbalde. Om de stijl, de punch, om gevoel en schoonheid. Niet om de puntjes, neen"

De chroniqueur van de Bredase Bode, is voor de 2e keer gekandideerd voor de schrijverprijs van de Brabantse letteren met De Eeuwelingen. De selectie is heel streng. Geen geringe prestatie.

Ons Fier Breda
De Eeuwelingen komen niet uit de lucht vallen. Het boek heeft alles te maken met Bredanaars die decennia lang op de podia hebben gestaan of er nu op staan. Rinie Maas kwam ze op het spoor door een onderzoek naar de oudste instellingen van Breda: het Bredaas Mannenkoor; toneelvereniging Jacob van Lennep; de vrienden van Concordia/ Chassé en de Nieuwe Veste.
Dit heeft geleid tot Ons Fier Breda, De Eeuwelingen. Het werk wordt door Uitgeverij Hollaers van Elckerzee onafhankelijk uitgegeven. Hij had 26 pagina’s teveel. Stof te over, zegt de bekende Bredase schrijver. En dan ga je schrappen. Je lievelingetjes sneuvelen het eerst. Kill your darlings.

Als schoonmaker
En zo kan een onafhankelijke uitgave worden gepresenteerd met interessante en leuke biografieën, historie èn actualiteit. Waarin over cultureel Breda in heden en verleden heel veel is te lezen. Vermakelijk en ernstig. Volgens het excerpt gaat Rinie Maas zelf drie weken undercover in het Chassétheater. Ik heb drie weken meegedaan met een schoonmaakploeg, zegt hij. Ik zie er, schrijvend met mijn truien over elkaar heen, uit als een Anton Heyboer. Zo’n beetje als een schoonmaker. Samen met mijn vriend meldde ik me aan. En tot op heden weet het schoonmaakbedrijf van niets. Ik wilde op die manier de ziel van de schouwburg ontdekken als er géén publiek was. Dat leverde boeiende observaties op. Ik zag van alles. En zo heb ik in zeven maanden meer stuntjes uitgehaald. Genoeg om te worden gekandideerd voor de schrijversprijs van de Brabantse letteren. Na Janske, voor de tweede keer!

Foto: Princenhagenaar Rinie Maas, stadschroniqueur van de Bredase Bode. Voor de 2e keer literair gekandideerd voor de schrijversprijs van de Brabantse letteren.


Overige nieuwsberichten