Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Verslag van de geluidsmetingen van een rijdende HSL


Tijdens de informatie bijeenkomst op 22 april 2010 in gemeenschapshuis de Kievitslaar te Effen over de overlast van de hoge snelheidstrein heeft wethouder Willems de A16/HSL werkgroep in het leven geroepen. Op 7 juli 2010 is die werkgroep op het stadskantoor geïnstalleerd.
De werkgroep bestaat uit de voorzitters van de Dorpsraden Prinsenbeek en Princenhage en van de Wijkraden Haagse Beemden en Buitengebied Breda Zuid-West. Daarnaast hebben ook twee bewonersdeskundigen uit het werkgebied, vertegenwoordigers van de gemeente Breda, Prorail, NS Hispeed en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat zitting in de werkgroep. 

Het doel is om in goed overleg met elkaar de klachten en problemen die zijn ontstaan door de aanleg en het gebruik van de A16/HSL bundel te bespreken, de behandeling ervan op de voet te volgen en afspraken te maken over te nemen maatregelen.

Sinds het vorige bericht van 15 oktober 2010 zijn er in opdracht van Prorail door TNO trilling- en geluidmetingen uigevoerd. Deze metingen zijn uitgevoerd in het weekend van 30 op 31 oktober. Gemeten is tijdens de passage van de Thalys volgens de gewone dienstregeling en met een testtrein de V250 van AnsaldoBreda, het type trein dat in de toekomst als Fyra zal gaan rijden.

Op dinsdag 25 januari 2011 is weer een bijeenkomst gehouden, met als belangrijkste onderwerp een verslag van de meetresultaten.

Over de trillingmetingen is verslag uitgebracht door een vertegenwoordiger van TNO. Deze metingen zijn uitgevoerd in drie woningen in Overa. De gemeten waarden zijn getoetst aan een algemeen aanvaarde norm die de hinder van trillingen beschrijft. De uitkomsten blijken voor de dag en de avond te voldoen, echter voor de nacht is een lichte overschrijding van deze norm geconstateerd, waarbij vastgesteld dient te worden dat er normaliter ‘s nachts niet gereden wordt op dit deel van het spoor. Een wettelijke norm is nog niet beschikbaar, maar zal zoals het zich nu laat aanzien in Europees verband ontwikkeld gaan worden.

De gelijktijdig uitgevoerde geluidmetingen waarvan het conceptrapport inmiddels gereed is zullen binnenkort conform opdracht van de minister eerst aangeboden worden aan de tweede kamer waarna de rapporten ook voor alle overige partijen beschikbaar zullen zijn. Op de volgende bijeenkomst van de werkgroep zullen deze rapporten toegelicht en besproken worden. Dit betreft overigens emissie metingen van zowel de Thalys en de V250 vlak naast het spoor, dus nog geen metingen bij woningen.

Op de volgende bijeenkomst zal Prorail verslag doen van de geregistreerde klachten, zoals die door bewoners zijn ingediend.. Tevens zal nader ingegaan worden op het ontwerp van de geluidschermen met name de schuine stand daarvan.

Tot slot: vastgesteld is dat er ook in de regio Breda een actiegroep van de stichting Geen Gehoor in oprichting is.

Volgende bijeenkomst is gepland half maart 2011.

Overige nieuwsberichten