Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Rinie Maas en Janus Jochems op toernee (8 mei)
Raam van de vergeten soldaat in de Martinuskerk in Princenhage. Toont Broer Touw voor de boswachterswoning op de Vloeiweide in Rijsbergen.
Het raam van de vergeten soldaat. Foto: Erik Kuijpers. Het raam met verzetsman broer Touw voor een brandende boswachterswoning. Foto: Rinie Maas.

Het boek 'Het verbeten verzet op de Vloeiweide' is al compleet uitverkocht

Rinie Maas en Janus Jochems weten het. De belangstelling voor de gebeurtenissen op de Vloeiweide in Rijsbergen is groot, heel groot. Bij de vele lezingen die zij houden- scholen, verenigingen, heemkundekringen, musea en selecte gezelschappen hangen de mensen aan de lippen van de presentatoren. Zo'n ingrijpende gebeurtenis, zo dichtbij huis, nog zó tastbaar want je loopt er bij wijze van spreken zo naar toe. En in deze tijd van het jaar waar we de bevrijding herdenken en al die mensen die zich daarvoor voor óns hebben opgeofferd komen er honderden toehoorders het zinderende verhaal aanhoren.

Op 8 mei a.s. is er een lezing speciaal voor de leden van het St Martinusgilde. Het bevrijdingsraam in de kerk, waarop de gesneuvelde verzetsmensen uit dit dorp staan afgebeeld, speelt in de voordracht voor het St. Martinusgilde een specifieke rol. Het werd door Kees Wuisman gerealiseerd, in opdracht van pastoor Bouman. Het raam van de vergeten soldaat is intrigerend. Of het al rijp is om te worden toegelicht is afhankelijk van de resultaten van het onderzoek dat hierover nog gaande is. De avond is toegankelijk voor leden van het Gilde. 

Het is niet zovelen bekend dat de gebogen muur van het monument op de Dam in Amsterdam aarde van de plekken in 11 provincies bevat waar het felst verzet is gepleegd. In een van de urnen wordt grond van de Vloeiweide bewaard. Tijdens Nationale Dodenherdenking op 4 mei a.s. wordt impliciet dus het verzet op de Vloeiweide herdacht.

AANDACHT VAN ST. MARTINUSGILDE VOOR HET DRAMA OP DE VLOEIWEIDE 

Op 148 hectare de grote oorlog in het klein

Dit wist ik niet; wat een geschiedenis!, laat Peter van Gastel weten. Op 148 hectare de Tweede Wereldoorlog in het klein, is het antwoord van Rinie Maas op zijn reactie. 

Het St. Martinusgilde staat dinsdagavond 8 mei a.s. stil bij het Vloeiweidedrama. Zo geeft Princenhage zijn eigen gezicht aan Nationale bevrijdingsdag, start Breda, door een lezing over het verbeten verzet op de Vloeiweide door eerdergenoemde en Janus Jochems. Beiden maken momenteel een toer door de dorpen in de regio voor stampvolle zalen waarin de belangstellenden aan de lippen hangen van de vertellers. Die een toelichting geven in woord en beeld op hun succesvolle boek het verbeten verzet op de vloeiweide, dat na 10 jaar onderzoek tot stand kwam. Ik moet even op adem komen, zei Bill Hense na de lezing voor de Haagsche Heerlijckheid in het Roode hert. Vlakbij Princenhage heeft zich een indrukwekkende geschiedenis afgespeeld door opofferingsgezinden voor onze vrijheid en daar sta je niet altijd bij stil. Broer en Leo Touw, Jan Smit, Anton van de Poel (leider van de O.D.-West Brabant) hebben tijdens de bezetting door de Duitsers actief verzet gepleegd. Zoon Koos van der Poel decodeerde ontvangen radioberichten. Princenhage was heel de oorlog bij het actieve verzet betrokken. De auteur van het boek, Rinie Maas, krijgt bij voortduring reacties dat hij een aangrijpend verhaal heeft geschreven. Scholen zijn in de ban van het drama en zien er een didactische aanleiding in om dichtbij huis voor de hoogste groepen de Tweede Wereldoorlog te verduidelijken. Zij bezoeken ter plaatse het monument, dat sinds het verschijnen van het boek, volgens de stichting Vloeiweide, veel meer belangstellenden trekt.
Tijdens de lezing zal duidelijk worden waarom de post, die bij uitgaande correspondentie de bijnaam de kegelclub voerde, daar zat. Een voortdurend gestelde vraag nu al, vooraf!

Overige nieuwsberichten