Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Met kruis en ploeg, herinneringen aan de boerenstand (8.9)


In 1953 was er in de Martinuskerk een toneelspel Offer om Offer. In dit spel was een belangrijke rol weggelegd voor de leden van de RKJB Princenhage.  V.l.n.r. Nannie Frijters, ? Luiken, Tonnie Bogers, Toos Nooijens, Nel Verdaasdonk, Els van Iersel, Cor Maas, Tonnie Frijters, Bep Lemmens, Toos Langen, ? van Iersel.

Herinneringen aan de RK Jonge Boerenstand

Tot 1970 was Princenhage een belangrijk tuinbouwgebied. Niet voor niets werd er een jaar eerder een nieuw veilinggebouw geopend aan de Heilaarstraat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een goed lopende vereniging was waarvan veel jonge boeren en boerinnen lid waren. Dat was de RKJB, opgericht in 1921 met de bedoeling om jonge boeren en boerinnen extra scholing te geven in bedrijfskunde, maar ook om zich op andere gebieden te ontwikkelen zoals cultuur en sport. Bekende Princenhaagse families droegen hun steentje bij aan deze club: bv. de families Goos, Nooren, Beekers, Langen, Lambregts, Franken, Mulders, Beekers en Verschuren. Aanvankelijk mocht je alleen lid zijn als je nauw verbonden was met de agrarische sector, je moest ongetrouwd zijn en niet ouder dan 28 jaar. Later vervaagden deze eisen en toen de RKJB in 1966 de naam van de organisatie veranderde in Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ), mocht iedere geïnteresseerde lid worden.

 

 

Het Princenhaags Museum biedt met de tentoonstelling 'Met Kruis en Ploeg' de gelegenheid om kennis te maken met deze vereniging van de jonge boeren en boerinnen. Vele trofeeën laten zien dat de Princenhaagse agrarische jeugd succesvol was op vele gebieden. Frans Franken won prijzen bij ploeg- en spitwedstrijden. Betty Mulders en Rien Langen behoorden bij declamatiewedstrijden tot de besten van Noord-Brabant. Frans Beekers vertegenwoordigde Princenhage in het regionale en provinciale bestuur van de RKJB. De sportclub van de jonge boerinnen moest een grotere kast laten maken om alle gewonnen bekers kwijt te kunnen. Veel gewonnen bekers zijn opnieuw opgepoetst en kregen een plaats in de tentoonstelling. De vele foto's zijn voorzien met de namen van de personen die erop staan. 

In 1952 bestond Breda 700 jaar. Op het Chassé-terrein werd een spektakelstuk opgevoerd waarin het leven van de Boerenstand werd uitgebeeld met maar liefst 1800 deelnemers en 250 ruiters. Ook uit Princenhage deden jonge boeren en boerinnen mee. Tijdens de tentoonstelling zal een film worden getoond van deze 'NCB-parade' De 24 minuten durende film is in kleur en met geluid. 

De verbondenheid met de Rooms-katholieke kerk was groot. De vereniging had een geestelijke adviseur en de jaarvergaderingen begonnen met het opdragen van een H. Mis. Op 27 maart 1955 werd in de Martinuskerk het Christusspel Offer om Offer opgevoerd. Veel belangrijke rollen werden gespeeld door leden van de RKJB Princenhage. Als er een processie door Princenhage trok waren veel verenigingen daarbij betrokken, dus ook de jonge boeren en boerinnen. 

De tentoonstelling in het Princenhaags Museum, Haagweg 334bis, is geopend tijdens de monumentendag op zaterdag 8 september van 12.00 tot 17.00 uur en op zondag 9 september van 13.00 tot 17.00 uur

In de loop van de jaren 20 van de vorige eeuw kwam er steeds meer behoefte aan vaktechnische vorming van de jonge boeren. Vanuit die behoefte richtte de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (NCB) een organisatie op waarin de jonge boeren en later de jonge boerinnen zich beter konden bekwamen in aspecten van het boeren- en tuindersbedrijf: de Rooms-katholieke Jonge Boerenstand (RKJB). Dit werd vorm gegeven door het oprichten van plaatselijke afdelingen. In dit verhaal en in onze tentoonstelling beperken wij ons vooral tot de afdeling Princenhage. Binnen de afdeling werden allerlei zaken georganiseerd die de vakkennis bevorderden. Zo kwamen er proefvelden waar gewassen verbeterd werden.

Er waren cursussen voor pluimveeteelt, boekhoudkunde en varkensbeoordeling, maar ook ploeg- en spitwedstrijden en vanaf de 1937 begon men met sportbeoefening. Na de tweede wereldoorlog kwam daar nog een cultureel gedeelte bij waarbij toneel en declamatie een belangrijke rol vervulden. De jonge boeren en boerinnen uit Princenhage behaalden de meeste successen op het gebied van cultuur en sport. 

De tekst in het logo 'Cruce et aratro' (met kruis en ploeg) geeft de nauwe band aan van de organisatie met de Katholieke kerk. Vooral in de vijftiger jaren waren die banden erg knellend. Toen begin jaren vijftig in Princenhage een toneelstuk werd opgevoerd door de jonge boeren waarin één jong meisje meedeed, moest er bij elke repetitie en uitvoering een geestelijke aanwezig zijn. Als er een processie in Princenhage werd gehouden zoals het ronddragen van het beeld van Maria van Fatima in mei 1965 werd er een beroep gedaan op de jonge boerenstand. 
De sportafdeling van Princenhage was bij andere sportclub gevreesd. In de tentoonstelling kunt u nog een aantal bekers bewonderen van de vele prijzen die behaald werden. 

De organisatie de RKJB was erg gestructureerd. Iedere afdeling was zelfstandig en een aantal afdelingen samen vormden een kring. Alle kringen samen hadden een centraal bestuur, dat werd samengesteld uit leden van de kringbesturen. Ook hierin heeft Princenhage altijd een rol van betekenis gespeeld. 

De tentoonstelling in het Princenhaags Museum, Haagweg 334bis, toont vele facetten van de jonge boerenstand in Princenhage. De tentoonstelling is geopend op open monumentendag, zaterdag 8 september van 12.00 tot 17.00 uur en op zondag 9 september van 13.00 tot 17.00 uur.


Overige nieuwsberichten