Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


HD-Videofilm: De Sint-Martinuskerk, ons kostbaarste bezit
Een unieke film in HD formaat


De Sint-Martinuskerk, ons kostbaarste bezit

In het kader van het 750-jarig bestaan van de St. Martinusparochie is een unieke videofilm gemaakt. De film is geproduceerd in full HD kwaliteit, waarin enkele -nog niet
eerder gepubliceerde- onthullingen worden gedaan.

De video is een verlaat kado en werd aan de geloofsgemeenschap Sint Martinus aangeboden. Twee sponsors hebben de productie mogelijk gemaakt t.w. Arie Roobol van Oostpoort BV en C.C.H. Producties (Cees Hoosemans). 

In een bomvolle kerk presenteerden Erik Kuijpers, voorzitter van de parochiecommissie, maker Cees Hoosemans en zijn speaker Piet Rasenberg hun oeuvre in aanwezigheid van echtgenotes, sponsor Roobol en echtgenote en de auteur van het boek met dezelfde titel, Rinus Hoondert die als adviseur optrad alsmede een gelukkige Paul Heye, h.t. pastoor van de parochie en vertegenwoordigers van het bisdom. Een van de hoofdpersonen in de film, ex-pastor Rud Smit was verhinderd wegens 'doopzondag' (wat een naam) maar liet zich vertegenwoordigen door zijn broer.

De film geeft een goed beeld van de historie en de waarde van de 750-jarige kerk met prachtige beelden van het interieur en de ramen alsmede foto's en tekeningen uit de geschiedenis. 

De film is te koop voor slechts 9,50 bij het secretariaat van de parochie achter de kerk. Een bijzonder geschenk voor uzelf, een stijlvol cadeau voor de eindejaarsfeesten. Lees ook vooral de lofzang geschreven door schrijver Rinie Maas

St. Martinuskerk in het licht!

Die wonderschone Princenhaagse kerk in het licht in 1837 door middel van toortsen in een lantaarntoren? Bestaat het? Ja, wis en drie. Het licht valt op de hutjes aan de voet van de Markt en op de pratende vrouwen bij elkaar. Waar zijn ze nu? Al die duizenden die zich in die kerk getroost hebben gevoeld? We zijn van sterrestof gemaakt en eens keren we daar naar terug. Goed beeld! De bisschop van Luik maakt in 1316 met zegenende hand van Martershem een zelfstandige parochie. Keren we dit jaartal om in 1631 dan zijn wij we de gotisch gebouwde kerk kwijt aan de protestanten. Dat de abdis van Thorn ons een pastoor gaf die teveel dronk is vergeven. Zijn tong sloeg dubbel, wilde niet terug en hij stikte. We bidden in de schuurkerk, anderhalve eeuw lang, aan de Liesbosstraat. Pierre Cuypers zet in 1873 het interieur naar zijn hand in de neo-gotische stijl. Maar een kerk is net een vrouw. Ze moet zich niet teveel versieren. In 1991-1993 wordt het kostbaarste bezit van Princenhage gerestaureerd en kerken we weer in haar oorspronkelijke staat. In de prachtige documentaire, gefinancierd door Arie Roobol van Oostpoort BV en C.C.H. Produkties, wandelen we vandaag (zondag 11 november om 12.15), door die vele eeuwen geschiedenis, stijlen en schoonheid. Locatie: de kerk zelf. Ondersteund door de stem van het witte doek: Piet Rasenberg. Hij, Piet, schreef het scenario. Maar de bronnen? Waar moest er gezocht worden? De filmmaker Cees Hoosemans dook ze op bij het regionaal historisch centrum in Maastricht. De initiatiefnemers hadden nu de juiste oorkondes en stukken in hun handen, de tekeningen en de foto’s. En zoals Fons Rademakers spiegelt in de donkere kamer van Damocles zette Cees Hoosemans beelden naast elkaar. Maar hij deed ook iets anders. Hij schoof de kruisplattegronden ìn elkaar om de zich steeds wijzigende situatie goed op het netvlies te hebben. Hij monteerde flashbacks en flashforwards in beeld en werkte met animaties. Zodat we zien hoe in 1921 de door storm afgewaaide spits in de kerk valt. Er worden overblijfselen getoond van de schuurkerk en een 18e eeuws altaarretabel. De 24 glas in lood ramen die de actieve pastor Rud Smit vond in het torentje van de sacristie (dus niet op zolder) worden behandeld. De Princenhagenaars zelf staan erop model, zelfs als apostelen tijdens het laatste avondmaal. Gelukkig is Judas een onbekende stoker bij de Hero. Het bevrijdingsraam komt in beeld, gefinancierd door het Katholiek Thuisfront in 1951. Wat de filmmaker een Princenhaags herdenkingsmonument noemt op de 3e t/m 6e laag van de tijdens de Tweede Wereldoorlog en in Indië gesneuvelden. Door de hand van pastoor Bouman hun patroonheilige erboven. Plaatselijk maakte Cees Hoosemans eerder de film: Hallo Breda. Dat hij iets heeft met torens is alom bekend. Landelijk filmde hij eerder de bouw van de 2e verkeerstoren op Schiphol op de Polderbaan. 

En nu zet hij op zondag 11 november 2012 het kostbaarste bezit van Princenhage in het licht!

Rinie Maas


Overige nieuwsberichten