Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Vertrek van de Kapucijnen (14.4)
De laatste dienst in onze kapucijnenkerk

Op zondag 14 april 2013 vieren wij voor de laatste keer Eucharistie in onze kerk. De dienst is om 10.00 uur.
De dienst van 8.30 uur vervalt.

De afscheidsdienst houden we sober en ingetogen. Broeder provinciaal gaat voor in de viering. Na de zegen is er voor in de kerk gelegenheid om afscheid van elkaar te nemen. Wij hopen u allen te mogen ontmoeten. In de refter (en pandgang) wordt u een kopje koffie aangeboden, zoals op zondagen gebruikelijk.

Daarna gaan de deuren van kerk en klooster dicht. Helaas.
Broeder Savio vertrekt in de week die volgt, naar ons klooster in Den Bosch. Enkele broeders zullen achterblijven om een aantal praktische zaken te regelen en af te werken. Denk aan asbestverwijdering, ruiming van het kerkhof, de verdere ontmanteling van het huis en dat soort zaken. Pas als dit alles afgewerkt is en een nieuwe beheerder huis en kerk heeft overgenomen, vertrekken ook zij.

Na 124 jaar verlaten de kapucijnen voor de tweede keer Breda. De eerste keer was in 1637. In ons hart bewaren wij, de broeders, met grote dankbaarheid de herinnering aan u allen die samen met ons zijn opgetrokken. Uw inzet en toewijding zullen wij nooit vergeten. 

God zegene u allen overvloedig. Dank!

Sluiting kapucijnenklooster Schorsmolenstraat 13, Breda in 2013

Sinds 1889 zijn de kapucijnen in Breda geweest, in het klooster aan de Schorsmolenstraat 13. Tientallen kapucijnen hebben er gewoond, geleefd en gewerkt, samen met de bevolking. Duizenden mensen hebben er gevierd, gebiecht, gebeden, meegeleefd met de kapucijnen. Wij hebben meegeleefd met ontelbare gewone mensen, die heel bijzonder bleken te zijn.

De aantallen kapucijnen in Nederland en in Europa nemen snel en dramatisch af. Alle soorten religieuzen, orden en congregaties van zusters, fraters, paters en broeders, die vroeger tot het vertrouwde straatbeeld hoorden, zijn aan het uitsterven in Nederland en in heel Europa. In onze maatschappij zijn er in alle opzichten ontwikkelingen en is er een grote behoefte aan spirit en spiritualiteit. Die vinden hun bedding in nieuwe en andere vormen. De kerk slinkt, het aantal religieuzen vermindert, hun gezondheid wordt slechter, kloosters en kerken moeten hun deuren en poorten sluiten.

De consequentie is dat wij als kapucijnen gemeenschap in Nederland ons klooster in Breda niet meer kunnen handhaven. Het klooster zal op 15 april 2013 gesloten worden. Dat is over tien maanden. Zover we nu kunnen overzien betekent dit dat ook de kerk dan gesloten zal worden.

Voordat het zover is, moet er nog heel wat geregeld worden en dat zullen we zo zorgvuldig mogelijk doen.

We zullen ons uiterste best doen om een nieuwe bestemming voor het klooster te vinden in de lijn van wat de kapucijnen in deze 123 jaar voor de mensen en de stad betekend hebben.

Het spijt ons dat we deze mededeling moeten brengen. U zult ongetwijfeld gehoord hebben van andere kloosters die gesloten zijn: nu komt het heel dichtbij en treft het ons.

Wij danken de ontelbare mensen die ons gesteund hebben. Wij blijven zo lang we bestaan God en de mensen dankbaar dat we zolang in Breda hebben mogen wonen, dicht bij u en samen met u, vanuit een eigen sobere spiritualiteit waarin God het beste tot zijn recht komt.


Breda 17 juni 2012

Piet Hein van der Veer, provinciale overste van de Nederlandse kapucijnen

Overige nieuwsberichten