Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Gevraagd: fotomateriaal, films van het Kerkstraatje
Luchtfoto uit 1921 van de gemeente Princenhage bij Breda.1905, een overzicht van de Haagsemarkt in Princenhage met in het midden het Kerkstraatje (later Heilaarstraat)Het Kerkstraatje in Princenhage, de huidige Pastoor van Spaandonkstraat. Links op de foto  Café Hof van Holland en rechts slagerij Speek. In 1972 werd de straat grotendeels gesloopt.
Van links naar rechts: Cornelia van Gurp geboren 22 juli 1895, gestorven 5 april 1977 te Breda, Anna van Gurp geboren te Princenhage op 19 februari 1897, gestorven 8 juli 1977 te Breda, Maria Cornelia van Gurp, geboren 28 mei 1885 te Princenhage, gestorven 30 december 1969 te Breda, Christianus van Gurp, geboren te Princenhage op 1 januari 1888, gestorven op 26 april 1952 te Breda, Henricus van Gurp, geboren te Princenhage op 16 februari 1851 en gestorven op 30 augustus 1928 te Princenhage, Jacoba Petronella van Gurp, geboren te Princenhage op 23 januari 1899 en gestorven op 9 september 1966 te Nijmegen, Petrus Adrianus van Gurp geboren te Princenhage op 3 maart 1894 en gestorven op 3 augustus 1985 (Breda?), Cornelis van Gurp geboren te Princenhage op 12 februari 1883 en gestorven op 26 december 1949 te Breda, Adriana Maria van Gurp- Schellekens geboren te Ginneken op 17 november 1854 en gestorven op 19 mei 1935 te Princenhage, Petrone. Kerkstraat later (bij raadsbesluit van 31 juli 1907) HeilaarstraatHet Kerkstraatje in Princenhage, de huidige Pastoo rvan Spaandonkstraat. Links op de foto Nouwens Mode, Café Hof van Holland en rechts slagerij Speek.Het Kerkstraatje in Princenhage, de huidige Pastoor van Spaandonkstraat. Links op de foto Nouwens Mode, Café Hof van Holland en rechts slagerij Speek. Direct hierna (1972) werd de straat grotendeels gesloopt.
Oproep aan kenners van het Kerkstraatje 

Als er over het Princenhage van vroeger wordt gesproken, gaat het vaak over het Kerkstraatje, de straat die officieel Heilaarstraat heette en die begon op de Haagsemarkt bij slager Speek en doorliep tot aan de spoorlijn Breda-Roosendaal.

Het was een smalle straat met lage huisjes, smalle stoepen en voor een groot deel bestraat met kinderkopjes. Het was de straat van groenteboer Bastiaansen, de kruideniers Sweres en Oomen, kolenboer Van Ham en café de Nieuwe Zorg. De straat was bekend om de Tuintjes en de huizen die de Tien Geboden werden genoemd en op de kruising met de Leursebaan stond Café De Stoomboot (nu Chinees restaurant Jade Garden), vanwaar ieder jaar Sinterklaas vertrok voor zijn tocht door Princenhage.

Vanaf september 2013 wil het Princenhaags Museum een tentoonstelling gaan wijden aan deze straat. Daarbij wordt uw hulp ingeroepen. Het Princenhaags Museum nodigt u uit om foto’s, films, koopakten beschikbaar te stellen. Ook uw verhalen over het Kerkstraatje zijn van harte welkom. Wellicht kunnen die gebundeld worden tot een boekje over deze bijzondere straat. Er is bijzondere belangstelling voor film- en videomateriaal.

Help het Princenhaags Museum bij deze unieke tentoonstelling en laat weten of u een bijdrage kunt leveren. Dat kan per mail: info @ princenhaagsmuseum.nl of telefonisch bij Ab van Olphen 06-15417495 en bij Arjan Mulders, Liesbosstraat 42, tel. 076-5716156.


Overige nieuwsberichten