Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Princenhagenaar Jack Wijnhamer schrijft 3e boek
Schrijf spanningen van je af maar… zet enkele stappen voordat je het geschrevene loslaat

Die gouden tip geeft de Princenhagenaar Jack Wijnhamer in zijn derde in serie door Nyenrode ondersteunde boek met de titel Meer levensenergie door ontspanning.

Recensie door Rinie Maas

Vooropgesteld dat de Princenhaagse meditatiedocent 146 belangrijke stukjes schrijft in zijn dagelijkse gids met praktische oefeningen blijf ik even stilstaan bij uw spanningen wegschrijven. Dat we een korter lontje hebben blijkt niet alleen met Oudejaar.

Herlezen
Waarom zo boos, dat extreme schelden op sociale media over iets dat je vooral zelf in de weg zit? Nog los van de kwaadaardigen die dreigen met kogel, kind en bom. Wekelijks kost het de politie klauwen met geld om de bedreigers op te sporen. De voorzitter van de Partij van de Arbeid Hans Spekman kreeg lange tijd zoveel haatmails dat hij er een zwartboek van kon maken. Uw woorden herlezen, het geschrevene opbergen, na drie dagen uw boze bericht opnieuw lezen en hierna nagaan wat van emotionele overbelasting is overgebleven.

Verbaal geweld
Het is duidelijk wat Jack Wijnhamer bedoelt. Door de tijd te nemen zonder de knop in te drukken… komt het bericht, de brief of email waarschijnlijk in een ander daglicht te staan. 

Het belangrijkste is dat u uw protest zo neerzet zoals u erover denkt. Zelf wanneer daar krachttermen zouden bijzitten… dan nog zult u ze op papier mòeten zetten. Maak van uw hart geen moordkuil en zet uw scheldkanonnades op papier. Dit niet doen kan van u een ontwricht mens maken. Moet die brief wel de deur uit, moet dat bericht wel op internet worden gezet? 

Schrijver Leon de Winter wijt verbaal geweld aan slecht omgaan met email. Vroeger schreef je een brief, die moest in een enveloppe; er moest een niet te vinden postzegel op en als je bij de brievenbus was ging je weer naar huis zonder de brief te hebben verzonden.
Ex silentio
Ik zeg graag alles wat ik wens te zeggen. Volgens het adagium: 'Argumentum ex silentio'. 'Wie zwijgt stemt toe'. Een email van mijn in- en uitgaande postverkeer gaat eerst naar concept. Ik lees hem nog eens en stuur hem dan pas uit. Uit de praktijk weet ik dat je niet alles kunt laten zitten. Ik stap naar de degene toe met wie ik een appeltje te schillen heb en praat het uit. 

De dagelijkse gids van Jack Wijnhamer bevat véél meer. Het boek geeft tips, methodische voorbeelden van ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken om in de waan van de dag in balans te blijven. De auteur put uit 40 jaar onderwijs, praktijk en wijsheid om met spanning en stress om te gaan, ook meditatief en ook als we in de file staan en daar staan we dagelijks allemaal in. Een kostbaar boek kortom voor meer levensenergie door ontspanning

Het boek is voor € 14,50 te koop of te bestellen bij de (internet)boekhandel. ISBN 9789491753022.


Overige nieuwsberichten