Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Laatste bespeling Heuvelcarillon door Pieter Maassen

Pieter Maassen neemt afscheid van het Heuvelcarillon in Breda.
Op vrijdag 28 maart geeft hij zijn laatste bespeling van 14.00-14.30 uur. Daarmee komt een einde aan een periode van ruim 30 jaar. 

Het was in 1980 dat door een werkgroep o.l.v. Dr. H. Van der Heyden een start werd gemaakt om te komen tot een Stichting Heuvelcarillon. Het eerste idee van de werkgroep was het realiseren van een automatisch carillon. Het volgende idee was het realiseren van een hand-bespeelbaar instrument met een automatisch speelwerk!
Uniek voor Breda was dat het gerealiseerde Heuvelcarillon door middel van een eerste bespeling door oud-stadsbeiaardier Jacques Maassen (broer van Pieter Maassen) in gebruik kon worden genomen.
Sinds 1983 is Pieter Maassen vaste bespeler van het Heuvelcarillon in Breda. Daarnaast is hij ook stadsbeiaardier van Oosterhout. 

In mei zal Paul Maassen (1981) het stokje overnemen en zorgen voor wekelijkse bespelingen en wel op zaterdagen van 11:30 tot 12:15 uur.


In opdracht van de heer N. Schrama, toenmalige directeur van de muziekschool in Breda, werd door hem elke week een half uur het Heuvelcarillon bespeeld. Het automatisch speelwerk werd daarbij regelmatig van nieuwe muziek voorzien. Op feestdagen en bijzondere evenementen werden natuurlijk extra bespelingen gegeven waarbij de contactpersoon steeds Geert Gielen was. Gedurende vele jaren werd er tijdens de jaarlijkse Geraniummarkt  gezamenlijk muziek gemaakt. Ook werd er opgetreden samen met de TTC Hillband en samen met Volksdans-vereniging Rijsbergen. Diverse muziek/blaas kapellen waren tijdens evenementen samen met het Heuvelcarillon op de Heuvelbrink te zien en te beluisteren waaronder de Mañanagirls. 

In 2005 werden er, ter gelegenheid van het 40 jarig jubileum van de Heuvelwijk, samen met een werkgroep vijf nieuwe klokjes gerealiseerd, waarmee het totaal aantal kwam op 28 klokken. In 2010, na 25 jaar bespeling van het Heuvelcarillon, was het instrument aan restauratie toe. Met een aanloop van vijf jaar werd op 16-6-2010 de restauratie plus een uitbreiding met zeven nieuwe klokken in opdracht van de gemeente Breda gerealiseerd. 

Tijdens de Vrijmarkt op de Heuvelbrink werd het gerestaureerde carillon samen met de Bredase torenblazers o.l.v. dirigent Jacques Maassen en beiaardier Pieter Maassen het carillon opnieuw feestelijk in gebruik genomen. Bij deze gelegenheid werd samen met Cees de Groot een groep Vrienden van het Heuvelcarillon opgericht. De prijsuitreiking van de tekenwedstrijd voor kinderen met thema Heuvelcarillon was een van de vele feestelijke momenten. 

Hierbij dank ik u hartelijk voor de vele leuke reacties en bezoekjes die ik in de afgelopen 30 jaar naar aanleiding van mijn bespelingen op het Heuvelcarillon Breda mocht ontvangen.

Pieter Maassen,
Vaste bespeler van het Heuvelcarillon,
1983 – 28-3-2014
Breda, 17 Maart 2014
 

Overige nieuwsberichten