Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Vastenaktie 2014: Geef voor Sierra Leone.
 Sierra Leone is weer zo’n vergeten land in Afrika. In de jaren negentig van de vorige eeuw was het tijdenlang niet uit het nieuws weg te branden, aangezien er toen in het land een bloedige burgeroorlog woedde. In deze burgeroorlog dook het schokkende fenomeen op van de kindsoldaten, die gedwongen werden om te vechten. In 2002 kwam er een einde aan elf jaar burgeroorlog. Daarna raakte Sierra Leone bij ons weer in de vergetelheid. De wonden zijn echter nog altijd niet geheeld; de sporen van de oorlog nog lang niet uitgewist. Geen wonder ook, want eenderde van de bevolking was op de vlucht geslagen. Het land was bijna totaal verwoest. En de wreedheden hebben ontelbare mensen, groot en klein, getraumatiseerd. In het oosten van Sierra Leone ligt het plaatsje Koidu. Tijdens de burgeroorlog waren alle inwoners gevlucht naar buurland Guinee. Ze kwamen daar terecht in een vluchtelingenkamp, dus van de regen in de drup. 
Zusters van de missiecongregatie St. Jozef van Cluny schieten de vluchtelingen te hulp. Ze vangen onder andere de kinderen op. Na afloop van de oorlog keren de vluchtelingen terug naar Koidu, dat in puin ligt. Een jaar later wordt aan de zusters gevraagd of ze zich in Koidu willen vestigen om te helpen met de wederopbouw. Dat doen de zusters. En zo begint in Koidu het Diomplor-programma te lopen. Diomplor betekent in de plaatselijke taal saamhorigheid. In 2004 beginnen de zusters met hun eerste school. Veel kinderen hangen op straat. Er is geen geld voor school en vaak ook niets te eten. Met hulp van andere missieposten en mensen uit Europa kunnen de zusters in Koidu alle kinderen opnemen die ze ook in het vluchtelingenkamp hebben opgevangen. Er melden zich steeds meer kinderen aan. Ze hebben door de oorlog niet alleen geen onderwijs kunnen volgen, maar zijn ook zwaar getraumatiseerd. De zusters en de leerkrachten volgen trainingen hoe ze deze kwetsbare kinderen zo goed mogelijk kunnen begeleiden. 

Het blijft niet bij onderwijs. Er komt een programma om ouders te helpen een eigen inkomen te verwerven. Tienermoeders krijgen de kans om een vak te leren. Er worden kleine samenwerkingsverbanden opgericht die het mensen, vooral vrouwen, mogelijk maken een eigen klein handeltje of winkeltje te beginnen. Dat wordt gefinancierd met een lening, maar de deelnemers leggen ook zelf telkens geld in de gezamenlijke pot. Zo wordt rente en aflossing betaald en een buffer opgebouwd. En de verenigingskas vormt een belangrijk vangnet voor de gezinnen als de kostwinner bijvoorbeeld door ziekte uitvalt. Het Diomplor-programma draait nu tien jaar. Om wat er in die tien jaar is opgebouwd voor de toekomst te versterken en te bestendigen, hebben de zusters financiële steun nodig. Onze vastenaktie in de Nazarethparochie gaat zich dit jaar daarvoor inspannen.

Vastenaktie in de week van 30 maart tot en met 4 april, de collectedag in Princenhage. 


Overige nieuwsberichten