Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


IJssalon Het Kwartier is open ! Ongelooflijk lekker ijs !

Wachten beloond!

Eindelijk begint het Dr Struyckenplein compleet te worden. Op 3 april werd de langverwachte brasserie Het Kwartier geopend, een paar daagjes na de opening van de ijssalon waarvoor speciaal de buitentemperatuur opgeschroefd was door de weergoden tot maar liefst 23 graden.

Maar nu dus die Brasserie. Een rustpunt. Ze hebben heerlijke koffie en thee met niet te vergeten lekkere hapjes. Uitmijtertjes, broodjes mét, en dan die echte openbaring: specialiteit kip-in-het-mandje of zoals de Zwitsers die dit unieke recept bedacht hebben zo mooi zeggen: Poulet im Chörbli. Neem er maar een dubbele portie saus bij, er zijn al klanten gesignaleerd die gewoon het mandje uitlikten zo lekker was die. 

Ook heel handig: de zakenlunch. Even bellen en alles staat gereed als je aankomt.

De brasserie is dagelijks vanaf 10 uur open tot 22 uur 's avonds.

Website: http://www.brasseriehetkwartier.nl


  Kip-in-het-mandje. Traditionele Zwitserse lekkernij met geheime receptuur.
 

 

In het jaar 1950 leefde een zekere Madame Mory en zij was de eigenaresse van een restaurant genaamd Croix d'Or in het dorp Posat in het Zwitserse kanton Freiburg. Die plek was een rustpunt van monniken en het is tot op de dag van vandaag nog steeds een halte van de pelgrims die op weg zijn naar Santiago de Compostela in Spanje. Voor haar gasten maakte zij een bijzondere bereiding van een klein gebraden half haantje dat gekruid is met een geheim kruidenmengsel en nog flink wat andere geurige toevoegingen. Die wordt dan ook nog eens geserveerd met een verrukkelijke saus waar veel gasten zelfs van zeggen: "hou die kip maar en doe me liever een half litertje van die saus". En zo ontstond de échte kip-in-het-mandje of zoals de Zwitsers het noemen: poulet au panier of poulet im chörbli

Vanaf 3 april is dat geheime, verrukkelijke gerecht te eten bij Brasserie Het Kwartier. De koks zijn in Zwitserland op bezoek gegaan bij het bekende restaurant Sager in Oberiberg van Esther en Urs Horat en we kunnen u verzekeren: ze zijn geslaagd om deze 60-jarige voltreffer te reproduceren! 

Brasserie Het Kwartier, Dr Struyckenplein



Het restaurant Sager in Oberiberg is ook alom bekend om zijn kip in een mandje of voor de heerlijke saus die erbij wordt geserveerd, zo lekker dat iemand schreef op hun Facebook pagina:

Wat kan me die kip schelen, doe me liever een halve liter van die saus!

Dat zegt alles! Het recept voor die goddelijke saus is geheim en dat al decennia lang, helaas! Alléén Josien van de Klaauw, de eigenaresse van Het Kwartier, heeft mogen horen hoe een versie van die saus in elkaar zit maar: haar lippen zijn verzegeld. Op het internet vind je zo hier en daar wel wat, maar niemand komt tot het originele recept. Ook het volgende is het niet. Maar het lijkt er wel een klein beetje op -hoofdingrediënten boter, room, kruiden dus dat is al hoopvol- en je kan natuurlijk bij Het Kwartier de échte smaak beleven:

Kip in het mandje

Saus
100 g boter
200 ml kookroom
1 blokje kippenbouillon
1 eetlepel geel currypoeder
Een handje fijngehakte kruiden: marjolein, basilicum, dragon
Als je het kan vinden: gemalen blauwe fenegriek die de echte Zwitserse smaak geeft of een dessertlepel Zwitserse groene kaas 
Citroensap, wat peper uit de molen, zout  (naar smaak)
 
Kip:
1 klein vers haantje, ongeveer 800 g, nog lekkerder met 2 miniatuur haantjes van 400 gram per stuk. 

Marinade
Meng 50 ml melk, 1 el citroensap of karnemelk
20 ml zonnebloemolie
1 teentje uitgeperste knoflook
grof gemalen zwarte peper
1 eetlepel fleur de sel of heel fijn gemalen zout
1/2 theelepel gemalen komijn
1 eetlepel honing

Kip klaarmaken, methode 1: 
De dag ervoor: Meng alle ingrediënten voor de marinade. Doe de kip in een diepvries zak met de marinade. Meng goed en laat in de koelkast marineren.

De volgende dag: neem de kip 1 uur voor het bakken uit de koelkast, haal uit de zak en zet met de borst naar beneden in een ovenschaal. Spoel de marinade weg. Bak de kip in een voorverwarmde oven op 220 ° C gedurende ongeveer 30 minuten, draai de kip na 10 minuten om. De kip is gaar als je in de dij prikt en het vocht dat er uitkomt helder is. 

Methode 2:
Hier marineren we het kippetje helemaal niet, maar maken we kruidenboter met boter waar we uitgeperste knoflook door mengen, peterselie en wat zout. Je gaat dan met je vinger tussen de huid en het borstvlees van het haantje en stopt er wat van het kruidenmengsel in. Dan doe je in het haantje wat takjes rozemarijn, thijm en salie. Smelt wat boter en smeer daar het haantje mee in. Midden in de oven op een bakblik met alufolie of bakpapier. Gaar als hij lekker bruin is en bij prikken helder vocht er uit komt. Duurt ongeveer een half uurtje.

Methode 3:
Dit is de frituurpan methode en daar moet je van houden. Veel restaurants doen het zo om tijd te besparen. Kan alleen goed in een professionele grote frituurpan, probeer het maar niet thuis. Je knipt de gemarineerde haan doormidden, droogt hem af en bak hem in frituurolie van 170 graden in ongeveer 18 minuten gaar.
 
Saus maken:
Boter smelten in een pannetje, verse kruiden erbij doen en mengen. Room en overige ingrediënten aan gesmolten massa toevoegen en heel kort aan de kook brengen, vuur uit en saus even laten staan. Dan de saus pureren met de mixer. Te dun? Dan kan je de saus nog monteren met wat koude boter of wat maïzena met water mengen, toevoegen en even kort opkoken. 

Knip voor methode 1 en 2 de kip in 2 helften en serveer met de saus. Geen mandje? Mag ook op een bord! Net zo lekker.


Overige nieuwsberichten