Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Turfschip verovert opnieuw Breda - Nassaudag vol activiteiten (9.6)
Op tweede Pinksterdag - 9 juni - viert Breda de vijfde editie van Nassaudag Breda met de opening van de Willem-Alexanderbrug, de stadspicknick, het theaterspektakel de Blyde Incomste en de verovering van het Kasteel van Breda met het Turfschip. Het veelzijdige programma is aantrekkelijk voor jong en oud.

In de periode van 150 jaar dat de Nassaus in Breda woonden, hebben zij de aanzet gegeven voor de welvaart van Breda en ervoor gezorgd dat Breda zich heeft ontwikkeld tot een grote en belangrijke stad. Nog steeds is er in Breda veel te vinden dat aan die adellijke smaakmakers van weleer doet herinneren. Breda: stad aan de Mark met haar karakteristieke centrum, het bos, het water en de prachtige toren. 

Wie de Nassaudag goed wil beginnen, zorgt ervoor om 11.00 uur bij de Nieuwe Prinsenkade te zijn, alwaar de Koning Willem-Alexanderbrug officieel wordt geopend. De brug vervangt de Trambrug en zal de nieuwe waterpoort van Breda gaan vormen. Na ruim veertig jaar is de Bredase binnenstad weer bereikbaar voor grotere vaartuigen. De nieuwe brug geeft een impuls aan het watertoerisme en is daarmee van economische betekenis voor de binnenstad. Terwijl historische schepen onder de brug door de Bredase haven binnenvaren, zingt sopraan Laura Stavinoha drijvend op het water in een enorme baljurk de aria 'Fairest Isle' van Purcell. Ze wordt daarbij begeleid door stadsbeiaardier Paul Maassen op de beiaard in de Toren van Breda. 

Traditiegetrouw is er vanaf 12.00 uur de grote stadspicknick in het Park Valkenberg. Verschillende creatieve cateraars voorzien bezoekers van een lekkere én voedzame lunch. Tickets à 5 euro p.p. zijn te koop bij de VVV (Willemstraat 17-19 of Grote Markt 38) of op de dag zelf in het Valkenberg. 

De Heren van Breda maakten tijdens de Blyde Incomste kennis met de stad en haar poorters. De eerste Blyde Incomste in 1404 was die van Engelbrecht I van Nassau samen met zijn 12-jarige echtgenote Johanna van Polanen. Dit was het begin van de verbondenheid van de stad Breda met het grafelijk huis Nassau. Ter gelegenheid van het eerste lustrum van de Nassaudag spelen meer dan 100 acteurs en figuranten de Blyde Incomste na. Vanaf 13.15 uur verbeeldt een bonte stoet van Nassaus, ridders, edelen, hovelingen, schutters, muzikanten, bedelaars, begijnen en kwakzalvers in zeven scènes het verhaal van de Nassaus in Breda

Een historische vloot bestaande uit ruim twintig schepen legt aan in de Haven en aan de Nieuwe Prinsenkade. Aan boord tonen de schippers het publiek hoe hun schepen vroeger werden gelost en geladen. Om 16.00 uur start het Turfschipspektakel. Zal het ze lukken om de list nog eens uit te voeren en Breda terug te veroveren?

Heden en verleden ontmoeten elkaar op nog veel meer plekken: tussen 12.00 en 17.00 uur is er ook van alles te doen en te zien in o.a. de Grote Kerk, het Kasteel van Breda, Kasteel Bouvigne, de Waalse Kerk en Huize Fluitman, Catharinastraat 10.

Het complete programma van de Nassaudag op je mobiel? Download gratis de Breda City App. Of ga naar www.bredanassaustad.nl

Overige nieuwsberichten