Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Holly Jolly Snoepwinkel
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Martinuskerk helemaal in Kerstsfeer
De Bloemengroep heeft ook dit jaar de Martinuskerk weer prachtig aangekleed voor deze kersttijd. Voor de vreugdevolle momenten maar helaas ook voor enkele momenten van bezinning omdat er afscheid genomen moest worden van geliefden.  In de bijgaande film van de hand van Frans Langen kunt u nog eens kijken hoe mooi het allemaal is en vooral: kom eens met de eigen ogen kijken. Tot het feest van Driekoningen blijft het allemaal staan en hangen.


Lees ook het verhaal van onze kerstkribbe...

De kerstkribbe in de Martinuskerk van Princenhage heeft een hele geschiedenis achter zich. De historie begint ongeveer in 1922, het jaar waarin de toenmalige pastoor Deken P.L. Flooren overleed en de bekende pastoor J.A. Bouman zijn plaats overnam. In de kersttijd van 1922 ging die pastoor op zoek naar de kerstkribbe van de kerk en alles wat hij vond waren de overblijfselen ervan die in de kelder lagen opgeslagen. De koster vertelde dat er al jaren geen kribbe in de kerk had gestaan en dat was voor de pastoor reden om direct bij de beroemde firma Cuypers en Stolzenberg in Roermond een nieuwe kerststalgroep aan te schaffen voor het enorme bedrag van 950 gulden, zowat een jaarloon van een arbeider in die tijd. In het verslag over de buitengewone uitgaven van 1922 valt te lezen dat dit bedrag werd terugbetaald door de congregatie van de H. Familie. Die oorspronkelijke beeldengroep is in de afgelopen 92 jaar twee keer van aanzien veranderd en uitgebreid.

De eerste keer was dat in 1968 toen een aantal dames besloot -'Het Missieclubje' zoals zij zich noemden- om de beelden te voorzien van passende kleding: de os kreeg een vacht, de schaapjes werden aangekleed met een echte wollen vacht. De koningen werden opnieuw gekroond, van nieuwe schoentjes voorzien en uitgedost met juwelen. Zo kreeg ieder beeld een 'aankleedbeurt'.

Dat bleef zo tot in 1996. Kleding was toen 'uit de mode' en men besloot de beelden te ontmantelen. Het parochiebestuur gaf hiervoor toestemming. De dames die het karwei op zich namen noemden zich 'het restauratieclubje'. Na het letterlijk ontmantelen werden waar nodig de beelden gerestaureerd en zodoende stonden in de kersttijd van 96-97 de beelden weer in hun oorspronkelijke toestand in de stal. De engel boven de stal is een aanwinst uit 2003 en uit 2007 dateren de laatste twee beelden: de kameel en de drijver ervan, op de kop getikt door koster Van Steen in Assen. De beelden pasten goed bij de groep. Kunstenares Elly Smulders heeft de kameel en de drijver voorzien van passende kleuren en ze schaarden zich dus bij de groep uit 1922 waarmee de kribbe weer helemaal compleet was.


Overige nieuwsberichten