Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Holly Jolly Snoepwinkel
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Lezing Rinie Maas over Effen tot de Rith en verderop (12.1)
Slooplijn op Effen, wit zand op de vloer, de Krabbebossen, de Koning der Smokkelaars en over  'Plaswijk aan zee': de latrine in de kelder van het patersklooster.

Verliefd op 't dorp, zegt Rinie Maas die op maandag 12 januari 21 uur een lezing houdt in de Kievitslaer waarvoor enorme belangstelling bestaat. Hij wijst op studiemateriaal om hem heen. Stof teveel.

Uitgangspunt is zijn boek Groot Breda in 55 verhalen waarin tal van verhalen over de stad en het platteland worden verteld. Maar de herinnering is, zegt hij, kort gezegd, het kerkhof dat bloesemt

< Princenhagenaar John Braspennincx. Tweevoudig Nederlands kampioen (1937, 1942). Ook wel bekend als de Koning der Kermiskoersen en... Koning der Smokkelaars.
De Rith/Liesbos
Dus vertelt de kroniekeur op genoemde avond over ’t Aogje, Overa, Effen, de Krabbebossen, Liesbos, Beek en de Rith tot aan de Moerdijkse Postbaan in het heden maar ook in het verleden. Met wit zand op de vloer bij Jaon en Leentje Joosen, contente Brabantse mensen, de gebroeders Floren aan de Raamschoorseweg en Christ Roelants op Effen die schitterend commentaar levert op het spoorwegtracé en de verbrede A 16 die als een lineaal door het landschap zal banjeren. Aan de orde komt o.a. ook John Braspennicx, de koning der kermiscourses en van de smokkelaars, in 1937 Nederlands kampioen wielrennen en drie dagen lang feestelijk gehuldigd in Princenhage; Koning Willem III die hier z’n jachtplezier had, het vergeten Liesdorp, de Bieloop en de Turfvaart, de welput als ijskast en het bevrijde Liesbos dat 29 oktober 1944 Plaswijk aan zee heette. Maar ook de bewoners van het buitengebied van weleer en heden zullen de revue passeren. Waarover markante verhalen. 

Effen
Wie echter denkt dat Maas deze avond stilstaat bij het verleden als De Goeie Ouwe Tijd komt bedrogen uit. In een stevig tempo schakelt hij van verleden en heden om verschillen te duiden. Zo komen persoonlijke ervaringen met het buitengebied en vooral zijn bewoners aan de orde maar ook onderwerpen die net over de grens heengaan. Een mooi dorp is een dame die wordt begeerd net als Anna Karenina. Dus worden dorpen vaak fel op hun huid gezeten. Effen in letters vindt hij een weerspiegeling van de buitenmens die doorgaans solide in het leven en zijn geloof staat. Ik wil iets meegeven dat inhoud heeft, zegt hij. Kennelijk beseffen dat ook de 1550 bewoners van het buitengebied. Paul Bindels van de Wijkraad Buitengebied Breda Zuid-West weet te vertellen dat de lezing van Rinie Maas de afsluiting vormt van de jaarvergadering van de wijkraad die om 19:45 begint. U bent allen van harte welkom.


Overige nieuwsberichten