Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Nieuwe expositie in het Princenhaags museum geopend
 

Van veld naar veiling

Met een geestige en interessante toespraak opende tuinder én gemeenteraadslid Rien Hendrickx de nieuwe overzichtstentoonstelling 'Van veld naar veiling'. Hij vertelde de geschiedenis van het ver-marketen van de producten van onze tuinders, het verhaal van de RBT, de veiling, later de Greenery, die nu helaas uit de regio zal vertrekken en zijn basis zal kiezen in Barendrecht. Op de foto ziet u hem helemaal links tijdens zijn toespraak met naast hem de de voorzitter, Boudewijn van de Calseijde en een aantal van de vele belangstellenden die tot in de hal een plaatsje moesten zoeken.

Als u doorklikt op de link 'lees verder' hieronder leest u wat meer wetenswaardigheden. De tentoonstelling toont foto's, documenten, krantenberichten maar ook curieuze of interessante voorwerpen uit de tuinderswereld. Er zijn reclames te zien, stempels, een prachtig vaandel uit 1917, kortom, het is weer echt de moeite waard om het museum te bezoeken.


 
 Planten van spruitkool onder Princenhage (Katholieke Illustrustratie 1927)
Expositie in het Princenhaags Museum. Vanaf 9 april 2006, elke tweede zondag van de maand. Extra openingsdag: tijdens de vrijmarkt van 21 mei.

Van veld naar veiling

De expositie “Van veld naar veiling” vertelt het verhaal van de Princenhaagse tuinders en hun RBT. Sinds de oprichting van de veiling in 1908 te Breda ontwikkelde zich een bijzondere band met Princenhage. Tot die tijd werd er aan de Haagweg bij het Duitenhuis groente en fruit “vanaf de kar” (soms café?) verhandeld. De zaterdagse markt op Haagweg en Nieuwe Haagdijk is er eigenlijk een overblijfsel van. Wat bij het Duitenhuis niet verkocht was, werd in de stad aangeboden, dikwijls zonder succes. Handelaren speelden niet altijd een zuiver spelletje met de hardwerkende tuinders. Voor velen geen gemakkelijk bestaan met nogal wat armoe in de families.
Drie tuinders A.Jansen, A.Goos (Ulvenhout) en A.Bastiaansen (Princenhage) namen met het bestuur van de Baroniesche Tuinbouwvereniging het initiatief voor het oprichten van een veiling en vanaf 1908 kon men, met gemeentelijke steun, het eerste gebouw bij de voormalige gasfabriek in gebruik nemen. Later, na een “pastorale actie” in 1917 waarbij zich vele tuinders aansloten, werd het de R.K. Baroniesche Tuinbouwvereniging(RBT). Een jaar later wordt mede vanuit de veiling de eerst RK Tuinbouwschool opgestart.

In het begin geboycot door kopers, maar geleidelijk aan werd de veiling een instituut. De komst van fruit- en groenteverwerkende conservenfabrieken zoals b.v. de Jamfabriek Princenhage en de Hero zorgden voor een extra opleving van de afzet. Ook werd er bescheiden geëxporteerd. Het gebouw werd te klein en in mei 1927 werd aan de Belcrumweg een nieuw hal geopend. Na een moeilijke crisistijd en onzekere oorlogsjaren groeide de RBT nogmaals uit zijn jasje en verhuisde in 1969 naar de Heilaarstraat in Princenhage. Gestaag groeide het complex tot in 1979 Burgemeester Merkx er een agrarisch handelscentrum kon openen.

Na weer een bloeiperiode brak er een tijd aan van samenwerkingsverbanden en fusies in de branche, alles om de kosten te dekken en het rendement te verhogen. Ook voor de RBT die tot slot opging in The Greenery. Deze nam dan het besluit in 2005 de vestiging Breda te sluiten en de activiteiten voorgoed naar Barendrecht over te hevelen.

De Princenhaagse tuinder heeft bijna 100 jaar kunnen leveren aan de veiling. Groenten van de volle grond, wat fruit betreft vooral veel frambozen, bessen en aardbeien. Het platglas verhoogde de productie van de telers die zeer lange dagen van noeste arbeid kenden. Er waren nog maar weinig machines; het paard en misschien een knecht, maar vooral het gezin waren zijn belangrijkste steunpilaren. Na de oorlog volgde een snelle mechanisatie en vervolgens kwam de glastuinbouw met tomaten in kassen tot volle bloei. Nieuw ontwikkelde rassen en nieuwe producten zoals b.v. paprika doen t.b.v. massaproductie hun intrede. Sommige tuinders stappen over en gebruiken hun bedrijf deels of geheel als bloemkwekerij.

Sinds 1950 moet de stad echter groeien en er wordt flink aan de tuinbouwgrond geknaagd. Tuinzigt, Heuvel, Boeimeer, West I/II, Westerpark en Heilaar, de Haagse Beemden enz. enz.. Industriegronden en infrastructuur voor weg en spoor eisen ook hun hectares. Ooit waren er op Princenhaags grondgebied ca. 500 tuinders actief. Hoeveel zijn er, na het vertrek van de veiling, nog over?

De expositie toont met foto’s, documenten en voorwerpen de geschiedenis van deze tuinders, hun producten en hun veiling.


  Je kan het geloven of niet, maar we hebben écht reclame gemaakt voor die heerlijk geurende Princenhaagse spruitjes. Wat is er nu lekkerder dan de lucht van spruitjes? Niets toch?

Dit en nog vele andere afbeeldingen en wetenswaardigheden ziet u op de tentoonstelling.

PRINCENHAAGS MUSEUM
Haagweg 334bis – 4813 XE Princenhage/Breda
Open: 9 april van 13 – 17 uur
Vervolgens t/m juni elke 2e zondag v.d. maand. Extra openingsdag 21 mei tijdens de Vrijmarkt 


Overige nieuwsberichten