Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Van Haagdijk tot Boschstraat en verderop. Lezing door Rinie Maas

Cor Pruis zingt het lied 'Heb medelij Jet' dat in de lezing ter sprake komt als er verteld wordt over orgeldraaier Janus Jongbloed
Het circus trekt, zegt Rinie Maas. Hij doelt op de tweede lezing die plaatsvindt, na de volle bak op Effen, op donderdag 5 februari om 14 uur in de dorpsherberg aan het Willem Alexanderplein 4 in Teteringen. Iedere belangstellende is daar van harte welkom.

Van Haagdijk tot Boschstraat en verderop is de titel vanwege zijn nieuwste boek Groot Breda in 55 verhalen. In de lezing voor de leden van de personeelsvereniging Philips-Bosch Breda passeren dorp en stad de revue waarbij de genoemde straten én Princenhage centraal zullen staan. Groot Breda betekent dat ook de stad zelf aan de orde komt, de torenwachters en hun functioneren en wie weet dat C & A zich aanvankelijk wilde vestigen ter plaatse van de Pius aan de Haagdijk 144? Verder vertelt de chroniqueur over de Bredase industrieën maar ook over de strijd tussen kapitaal en arbeid en de arbeidsinspecteurIsaac de Vooys die witte fosfor aanwees als de grote boosdoener voor de verschrikkelijke ziekte fosfornecrose. Bangladesh tot het kinderwetje van Van Houten in 1874 waren wij zelf, aldus Maas.
Naar bakker Jan
Van historie naar humor is altijd de insteek van Rinie Maas. Een zwaar item wordt snel afgewisseld door een luchtiger onderwerp. De zaal doet mee. Bijna op elk moment van de geschiedenis, ook onder zware omstandigheden, is er altijd wel iets te lachen, zelfs met de dood op gezegende leeftijd. Hij doelt op de adellijke bewoonster van kasteel Bouvigne die op sterven lag en de bode naar de dokter zond dat hij snel moest komen 'omdat het dringend was'. Waarop de wat wereldvreemde arts antwoordde dat “als het dringend was ze ook even kon wachten”. Toen de barones met enig gemummel tussen pruim-purperen lippen liet weten "dat haar uur gekomen was dat ze naar Onze Lieve Heer zou gaan" deze antwoordde: "Welja, waarom nog langer wachten? Ge weet dat ge niet aldoor kunt leven: dat zou vervelend voor u en voor ons kunnen zijn, Gromelia". Nadat ze haar laatste levensadem had uitgeblazen constateerde hij dat ze "naar bakker Jan was". 

Janus Jongbloed
Waarmee maar gezegd is, zegt Maas, dat ieder tijd, zijn eigen cultuur van leven en dood heeft, soms vanuit religieus bewustzijn tamelijk nuchter. ‘De Dom van Keulen’ is een ander historisch item dat Rinie Maas belicht. De Dom van Keulen was in Breda in 1713 geen Godshuis maar een beruchte herberg van Claudina Wachtmans. De bordeelhoudster wekte de suggestie dat je bij haar net zo gemakkelijk binnen kon lopen als in een kerk en dat je bij haar ook nog te biechten kon. Hiermee haakt Rinie Maas aan op een recente excursie van de personeelsvereniging naar de Seterse bossen waar hoertjes hun vaste ontmoetingsplekken hadden buiten het oog van de bourgoisie van Breda. Dat het galgenveld passeert zal duidelijk zijn. Degenen die de doodstraf kregen werden hier opgehangen als exempel. De laatste was brandstichter/afperser Adriaan van Campen. Leuke weetjes: In 1930 had Breda 100 slagerijen en een slachthuis in de Belcrumpolder. In 1950 waren dat er nog 50. Breda is niet bevrijd door een schip dat voer over de Turfvaart: de schuit voer tot in de Kasteelgracht. Een nieuw licht werpt de verteller op orgeldraaier Janus Jongbloed vanwege zijn lied: ‘heb medelij Jet’.


Overige nieuwsberichten