Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Bevrijdingslezing Rinie Maas en Janus Jochems bij Buitelaar (28.10)
 
NIEUWE FEITEN OVER DE POST OP VLOEIWEIDE 

Paul Windhausen heeft Security ingelicht, mondeling, vóórdat de post werd overvallen. Het zenden werd geïnfiltreerd. Windhausen deed onder vier ogen verslag. Nieuwe feiten over post Vloeiweide. 

Door Rinie Maas 

De Duitsers 5 september 1944 in ontbinding. Ze voelden dat wat ze volkeren misdaan hadden hen nu zelf gebeurde. Op de Graaf Engelbertlaan zag de post Vloeiweide zes Duitse Wehrmachtsoldaten, zich vasthoudend aan de punten van een visnet, dat verbonden was met de koerier op de motor, in dolle vaart op de fiets. Anderen namen in beschonken toestand de wijk naar vrouw en kinderen thuis. Ze vroegen zich angstig af of zij nog zouden leven of niet verkracht zouden zijn door de Russen. Want oorlog dat is een uniform, verkrachting en krijgt een te mooie naam voor een moordpartij: Veldslag 

Leugen!
Wat zij de bezette landen en de Joden hadden misdaan zal nu de Übermensch, zijzelf, moeten ervaren. De Duitsers waren niet zo hersenloos dat ze dat niet begrepen. De oorlog was een farce! Dat zag het Herrenvolk tijdens hun winteroffensief in Rusland. Niet eens dat soldaten levend bevroren. Dat was te aanvaarden natuur. Tijdens het wassen in de sneeuw zagen de frontsoldaten bij hun bevelvoerders uiterlijke degeneraties, zoals borsten op mannenlichamen. Ze waren, beseften de Wehrmachtsoldaten, alleen maar wat hun uniform was. Dat was met zijn runentekenen afstotend en dodelijk. In hun blote lijf waren het vreemde vette beesten. Meedogenloos in hun optreden, moorddadig en pervers maar voor het oog van de nadenkenden was het Duitse leger…één leugen!

Huisje
Nog ruim voor de post Vloeiweide werd overvallen is door Paul Windhausen onder vier ogen van de stand van zaken uitvoerig verslag gedaan aan het bureau National Security… Vanwege het ontdekte verslag wordt de fabel dat de post niets of niet zoveel bereikte  naar het rijk der fabelen verwezen. De post was haarfijn op de hoogte van de vorderingen van de geallieerden en van de plekken waar de Duitsers zich verschansten; Zo was het Hans en Grietje huis aan de Marksingel een hot item. Jean Nelissen had ontdekt dat het een bungalowachtige afdekking op beton was, op een hele rare plek; schuin tegen het talud van de singel gebouwd. Jean stelde zich verdekt op. Hij zag dat er in het huisje niet werd gewoond maar werd wachtgelopen; in de houten wanden zag hij schietgaten. Een bunker! 

Bevrijdingslezing
Deze feiten en lichtbeelden van Ernest Neefs, zijn gezin, de post en àllen die bij het verzet en drama van de Vloeiweide betrokken waren komen voor het voetlicht tijdens een bevrijdingslezing door genoemden bij boekhandel Buitelaar, Grote Mark 11, Breda op woensdag 28 oktober om 20.00 uur. Aanmelden  vanaf nu, tel. 076-5145160, of: info @ librisbuitelaar.nl Entree: €2.

Overige nieuwsberichten