Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Nacht van de nacht: lang leve de duisternis (24.10)


De sterrenhemel verdwijnt langzaam boven Nederland waardoor jonge generaties niet meer kunnen genieten van de pracht van een sterrenhemel. Dat zegt sterrenkundige en wetenschapsjournalist Govert Schilling in een interview op de NachtvandeNacht website. Er zijn op dit moment nog maar een paar gebieden in Nederland waar het donker genoeg is om te kunnen genieten van het heelal. Door lichtvervuiling van straatlantaarns die te veel naar boven en naar de zijkant schijnen (dus inefficiënt zijn), door aanlichting van gebouwen en door overdadige reclameverlichting verslechtert het zicht op de sterren. Op 24 oktober is het de Nacht van de Nacht. Dan doven honderden gemeenten en bedrijven de reclameverlichting en aanlichting van gebouwen. Indien meer gemeenten en bedrijven dit voorbeeld volgen en niet alleen tijdens de Nacht van de Nacht de lichten doven komt de sterrenhemel weer langzaam terug in Nederland. Schilling geeft als idee mee om dat stapsgewijs te doen eerst eens per maand, dan eens per week.

Er is veel bebouwing bij gekomen de laatste jaren en ook de overdaad aan kunstlicht verslechtert het zicht op de sterren. ‘Ik ben ambassadeur van de Nacht van de Nacht geworden omdat voor mij het behoud van de duisternis zo belangrijk is,’ aldus Schilling. ‘Er groeit op dit moment een hele generatie jonge kinderen op die de sterrenhemel nog nooit goed heeft gezien, die geen idee hebben over de Melkweg.’

Nacht van de Nacht
Dit jaar organiseren de Natuur en Milieufederaties voor de elfde keer de Nacht van de Nacht. Nederland is een van de lichtste landen ter wereld. Dat hoeft helemaal niet want verlichten kan tegenwoordig slimmer, creatiever en duurzamer. Hierdoor wordt geld en energie bespaard en vermindert de CO2 uitstoot. Tijdens de Nacht van de Nacht kan je in Breda o.m. naar kinderboerderij Wolfslaar om daar vanaf 20 uur sterren te gaan kijken. Iets verder weg hebben we in Oudenbosch de Sterrenwacht Tivoli waar ook veel aandacht aan de sterren besteed wordt.  


Overige nieuwsberichten