Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Martinuskerk weer in kerstsfeer met de 100-jarige kerststal!
Van 1922 tot 1961 was pastoor J.A. Bouman de herder van de St Martinuskerk. Zijn voorganger was de beroemde deken F.P.L. Flooren, eerst kapelaan van de St Josephkring of OLV kerk, de laatste schuurkerk van Breda, nu Waterstraat 5 en daarna (1892) pastoor te Sluis en later in Hulst; benoemd in 1904 tot deken en pastoor te Princenhage. Flooren was net daarvoor in 1922 overleden, slechts één jaar na het vieren van zijn 50-jarig priesterjubileum.

Bij zijn aantreden in de kersttijd van 1922 ging pastoor Bouman op zoek naar de kerstkribbe van de kerk. Hij wist dat er een was, want in de papieren van deken Flooren stond dat er in 1915 een kerstkribbe was gekocht. Pastoor Bouman ging op zoek en hij ontdekte in de kelder een kerstkribbe die in stukken lag. Hij vernam van de koster dat er al enkele jaren geen kerstkribbe in de kerk had gestaan. De pastoor bestelde stante pede bij de firma Cuypers en Stolzenberg in Roermond een nieuwe groep voor 950 gulden. In het verslag over de buitengewone uitgaven van 1922 lezen we dat dit bedrag werd terugbetaald door de congregatie van de H. Familie.


De oorspronkelijke beeldengroep is in de afgelopen decennia twee keer van aanzien veranderd en uitgebreid. Zo besloot in 1968 een aantal dames, het Missieclubje zoals zij zich noemden, de beelden te voorzien van passende kleding. Een paar voorbeelden: de os kreeg een vacht, de schaapjes kregen een echte wollen vacht. De koningen werden opnieuw gekroond, van nieuwe schoentjes voorzien en uitgedost met juwelen. Zo kreeg ieder beeld een aankleedbeurt. 28 Jaar later, in 1996, vond men dat de kleding uit de mode was en men ging de beelden 'ontmantelen'. Het parochiebestuur gaf hiervoor toestemming. De dames die het karwei op zich namen noemden zich 'het restauratieclubje'. Na de ontmanteling werden waar nodig de beelden gerestaureerd. Zodoende stonden in de kersttijd 1996/1997 de beelden weer in hun oorspronkelijke toestand in de hal. In 2003 is er bij de firma Van Paridon in hun winkel te Amsterdam een bijpassende engel voor boven de stal aangekocht en sinds 2007 zijn er bij de stal twee nieuwe beelden te bewonderen.  Er werd verteld dat er in Assen een kameel met drijver te koop zou zijn. Bij nadere informatie bleek dat de beelden wel eens de gewenste maat konden hebben om te passen bij de beelden van de kerststal van de Martinuskerk.


Er was wel een probleem: de kameel was niet geschilderd en de  drijver wél maar in tinten die niet pasten bij de overige beelden van de kerststal van de Martinuskerk. Vaardige handen hebben de drijver en de kameel de passende kleuren gegeven en nu staan er sinds 2007 een kameel en een drijver bij de kerstkribbe passend bij de beelden van 1922. De kerstgroep van de Martinuskerk was in 2014 compleet. Begin 2015 bij een vergadering van de interieurgroep werd er geopperd of het niet goed zou zijn dat de stal en de omgeving ervan een nieuw aanzicht zouden krijgen. Daar werd positief op gereageerd. Dat is de reden dat u nu een kerststal ziet met de koningen, kameel en drijver die niet meer tegen een rietmat aankijken, maar dat we een paneel zien waarop in de kleuren passend bij de woestijn een tafereel ontstaat waar de koningen en drijver zich bij thuis voelen. Ook het dak van de stal kreeg een andere uitstraling en het hekje bij de stal werd aan de achterkant mooi gemaakt met jute van een diep groene kleur.

Met speciale dank aan de bloemengroep, de kerststalgroep, cineast Frans Langen en kunstenares Elly Smulders


Overige nieuwsberichten