Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


De rol van de verzetsvrouwen tijdens Boschdal op Beek (19.4)
Zonder de helpende hand van de vele vrouwen in het dorp had het Beeks verzet het met hun internerings-kamp Boschdal voor treinpersoneel en gevangen genomen Duitse soldaten niet gered. De vrouw was onder de oorlog de meest betrouwbare makker van de verzetsmannen in het toenmalige dorp Beek. Rinie Maas, schrijver van onder andere de boeken Vloeiweide en Boschdal, geeft onder die noemer op dinsdag 19 april a.s. in de Zilverberk een lezing voor de Vrouwen van Nu

Cato Oonincx
Het zijn de vrouwen waarop het verzet van het dorp Beek kon rekenen, stelt de auteur die dit verzet in het pittoreske dorp van toen onderzocht. Cato Oonincx gaf de Joodse falsificateur Arthur Achttienribbe alias Guus Becht, zoals zijn naam luidde onder en na de oorlog als biologisch universitair wetenschapper, heel de oorlog onderdak. Zij springt er nadrukkelijk uit, aldus Maas. 

<Boschdal met Piet Houtepen, zoon van Kees
Guus Becht
De SD joeg verbeten op Becht. Maar Cato Oonincx gaf geen krimp. Twee keer stond de ziekenauto voor hem voor de deur (met alle aanwijzingen tengevolge) en de andere dag fietste Cato op straat. Als Boschdal wordt aangevallen speelt Piëta van Rijckevorssel, de vrouw van Kees Houtepen een beslissende rol, zodanig dat de gevangenen en bewakers op tijd het buitengoed kunnen verlaten. 

Boschdal
Bij Corrie en Noud van den Wijngaart van de slagerij op Beek hadden Camiel Fassaert, Koos Boot, Toon en André, Harry Vonk, Piet Schets en Henneke Schets, de jongens van het Beeks verzet, in geval van nood een schuilplaats. Vanuit de rol van de vrouwen, die landelijk, na Putten, iets meer op de voorgrond treedt, krijgt het noodzakelijk behoud van kamp Boschdal om aan wapens te komen voor persoonsbewijzen een nog heroïscher aanzien. 

Corrie van den Berg, secretaris van de Vrouwen van Nu, roept alle leden op deze passionerende lezing bij te wonen. De lezing is niet toegankelijk voor niet-leden. 


Overige nieuwsberichten