Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Wie schrijft, die blijft: 50e verjaardag van Wijkblad Princenhage
50 Jaar een wijkblad voor Princenhage. Eigenlijk al 6x11 jaar ! Gelukgewenst! 

Wijkblad Princenhage viert groots de 50e verjaardag. Van harte gefeliciteerd met het bereiken van deze mijlpaal! Even anders gezegd: het viert vandaag zijn 50e verjaardag en dit gebeurde na een zwangerschap die meer dan 8 jaar heeft geduurd, om precies te zijn vanaf 20 oktober 1967 toen het kind ontstond als Martinus Parochienieuws. Een blad waarin uiteraard het kerkelijk leven centraal stond. Princenhage groeide door, er kwamen zelfs andersdenkenden in de parochie wonen en men wenste meer diversiteit. Die wensen werden vervuld door het middenstandsblad Princenhage dat een andere, speelsere en universelere kijk op ’t  Aogje gaf met meer ruimte voor de ondernemers. De rest van het verhaal is dat er in januari 1976 een fusie tot stand kwam tussen Martinus Parochienieuws en het middenstandsblad Princenhage waarbij de naam Princenhage bleef, later nog omgevormd tot Wijkblad Princenhage en het parochieblad van die tijd verdween weer om pas weer rond 2010 terug te komen onder de naam Schakels en dan heden ten dage: Lieve Hemel.

Nu dan, 20 oktober 2017, viert dit wijkblad, pronkend met die veren van meer dan 8 jaar Martinus Parochienieuws en middenstandsblad Princenhage, zijn 50e verjaardag met het begin van de 51e jaargang. Al die tijd is het dé bron van papieren nieuws over Princenhage gebleven en hét promotiemedium van bedrijven, verenigingen en organisaties: proficiat nogmaals. Jan van den Broek, Wies Jansen, pioniers van het eerste uur, Annie en Vic van Esch, Ria Neijnens, Helma Raaymakers en natuurlijk Leo Stok om maar een paar namen te noemen: jullie hebben ervoor gezorgd dat men in 5500 gezinnen al op 2000 dagen klaar is gaan zitten bij de brievenbus, elke donderdag weer. Een stapel van 11 kilometer hoogte. Gedrukt door Drukkerij West-Brabant, Van den Wijngaart en nu DRD die er een prachtig blad in kleur van maakt met nog steeds aandacht voor Princenhage met rubrieken van onder meer bekende journalisten als Rinie Maas, Rosé Lokhoff én natuurlijk nog steeds van de hand van Helma Raaijmakers, al 17 jaar.        

Het begin van een echt wijkblad voor Princenhage ligt al op een veel vroeger tijdstip. Er bestaat nog een Princenhaagse Courant uit het begin van de 20e eeuw. Die krant werd indertijd uitgegeven door drukkerij Vermijs uit Oosterhout maar na de 2e wereldoorlog zijn er helaas geen complete exemplaren meer van overgebleven. De eerste pionier van een wijkblad voor Princenhage, een krant die meer dan alleen maar reclame bevatte, dat was de muziekvereniging St Cecilia, toen nog St Caecilia geheten, die op 1 januari 1951 uitkwam met het eerste officiële nummer van De Kleine Trom. Een maandblad voor Princenhage, uitgegeven door de Propaganda Commissie der Koninklijke Harmonie “St. Caecilia” met als redactieadres….. Liesboschstraat 8, waar de heer Wil Dirven van de toenmalige Boerenleenbank -tevens bestuurslid van de Harmonie, jarenlang voorzitter van het St Nicolaascomité en later nog 25 jaar directeur van de bank- wel beschouwd mag worden als de eerste redacteur. De Kleine Trom gaf natuurlijk nieuws over St. Cecilia, maar het was veel meer, het berichtte over tal van activiteiten in groot-Princenhage want ook het Heuvelkwartier dat in volle opbouw was hoorde er gewoon nog bij. De Princenhagenaar vierde nog gebroederlijk carnaval in Ter Dreef in het hotel/café van Jos Dam of later in De Kleiberg helemaal in de Oranjeboomstraat, samen met de Heuvelbewoners. Nog beter: de Princenhaagse ondernemers -met de Heuvelse erbij- hadden een spreekbuis waarmee de bevolking bereikt kon worden. Net zoals dat vandaag nog het geval is met Wijkblad Princenhage is de grootste pijler waarop het blad steunt de advertentie inhoud: 75% of meer ervan zorgt voor de financiering ervan. Het was een schot in de roos en het blad heeft bestaan tot juni 1969 per welke datum een deal gesloten werd met uitgeverij De Stem die de taak van de Kleine Trom overnam en Cecilia gedurende de 5 daarop volgende jaren in ruil daarvoor een subsidie van 1.000 guldens ’s jaars toekende. In al die jaren was De Kleine Trom dé spreekbuis voor het dorp, de plek waar je in de eerste plaats via de alles overheersende advertentie-inhoud alles kon vinden over het winkelen in Princenhage en dan het belangrijkste: lief en leed in de familie, sportberichten, de feesten… Er waren ook helaas dingen niet aanwezig, zoals kerkberichten en sterk commercieel gerichte content, wat geleid heeft tot het ontstaan van die andere bladen zoals het Parochienieuws en uiteindelijk is de geschiedenis dus zo gelopen dat er geen samenwerking ontstond tussen die nieuwelingen en De Kleine Trom. Je kan stellen dat het conglomeraat Parochienieuws/Middenstandsblad, later onder de naam Wijkblad Princenhage, het stokje overgenomen heeft in 1967 en 2 jaar later is De Kleine Trom, inmiddels verwaterd tot een reclame-only blad opgegaan in De Stem, exit dus.

Samenvattend kun je dus wel zeggen dat Princenhage al een eigen wijkblad heeft sinds die eerste januari 1951. Ere wie ere toekomt: de eerste pionier, dat was ongetwijfeld De Kleine Trom die meer dan 18 jaar lang heeft bestaan. We zijn dus niet aan de 50e verjaardag toe van een wijkblad voor Princenhage, maar we vieren nu al de 66e!

Overige nieuwsberichten