Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Holly Jolly Snoepwinkel
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Princenhaagse Cécile Koekkoek is als t Aogje en de stad Breda zèlf
Als 15 jarige komt ze in de Bommel. Na NAC, jaren 80. VARA-boegbeeld Cécile Koekkoek is een ras-Princenhaagse. Haar ouders wonen knus aan de Hovenierstraat aan de voet van de St. Martinustoren. Cécile is Princenhage en de Breda stad zelf. 't Aogje, dat is de goedmoedigheid. De aard van de stad Breda is beiden. Goedmoedigheid op een onderlaag van stoutmoedigheid.  
Als 15 jarige komt ze in de Bommel. Na NAC, jaren 80. VARA-boegbeeld Cécile Koekkoek is een ras-Princenhaagse. Haar ouders wonen knus aan de Hovenierstraat aan de voet van de St. Martinustoren. Cécile is Princenhage en de Breda stad zelf. 't Aogje, dat is de goedmoedigheid. De aard van de stad Breda is beiden. Goedmoedigheid op een onderlaag van stoutmoedigheid.

Door Rinie Maas

Breda is stoutmoedig door eeuwen overheersing. En ook de vrouwen moeten nog wat dor hout kappen. Cécile zet zich niet af. Ze observeert: "De voetbal wereld als láátste mannenbolwerk".

Garet Bale
Nooit 'over de top' maar aanwezig geeft ze op televisie temidden van de mannen haar mening over het EK 2016. En Cécile mag Gerard den Haan aan haar hart drukken in haar boek: "De slechtste voetballer van Nederland, schoppen en slaan". Ze wordt wel degelijk geboeid door Bale. Als de man met de rush, met de sterkste bovenbenen van Europa en het knotje in zijn haar. De Helmut Rahn van het 2e millennium. Waarvoor op hun beurt Johan Derksen en Adrie Pelkmans 'grote geestdrift' aan de dag leggen. Zie NAC-boek idolen en iconen. Cécile was bij het EK vol lof voor de Welshman. "Vanwege zijn spel dat er bij die eenvoudige jongen uit Wales nooit uitkwam bij Real-Madrid".

Havenwerker
Cécile is voor investeren en tegen afserveren. Bijna moederlijk – Cécile is moeder van drie kinderen van wie één zoon sportief zijn talent etaleert door gewoon te doen– drukt ze figuurlijk Mephis Depay, het menneke dat het voor velen totaal verkloot heeft, aan haar hart. Ze breekt een lans voor de nog niet volgroeide individualist die weerstand opwekt door zijn 'glossy uitdossingen'. En even hopeloos kan falen als uitzonderlijk schitteren. Ze zegt in Sport Knowhow XL dat het zo gemakkelijk is om te zeggen dat er vroeger zo hard gewerkt moest worden. Dat ze nu allemaal zo over het paard getild zijn. Ze vraagt zich af of er iemand bij Oranje zich in het excentrieke manneke heeft verdiept? Cécile is wèl benieuwd naar zijn belevingswereld. Die de gewone havenwerker verbaast. "Als je daarin investeert kun je misschien meer bereiken. Maar daarin is de voetbalwereld zo conservatief."

Inclusivisme
Brainwashwoorden. Want ze raken aan datgene wat de filosofen stellen. Dat de statistieken en de cijfers van de wetenschap de wijze van het bestaan zal overheersen als de wereld hart en geest van de mens niet meer kent. En dat het dan over 50 jaar met deze aarde is gedaan. Een stipje in het heelal waarop mensen, gedicteerd door robotisering, voor hun eigen ego kunnen leven maar ethisch de weg volkomen kwijt zijn. Het ligt in de sfeer wat Paus Franciscus aan de kaak stelt. "Doe niet zo hypocriet over christendom als je de vluchteling afwijst". Als je jeugd afzeikt: dat staat in duizend jaar oude hiëroglyfen geëtst: dan kun je beter met een molensteen in zee gegooid worden. We moeten juist in de sport het kind vormen. "Doe aan inclusivisme en niet aan exlusivisme". En ik kan nog 100 weldenkenden noemen die zoiets zeggen. In de voetbalwereld zegt Cécile het. Het bevalt me zeer.

'Gedrogeerd'
Ze is een dorpsgenote. Haar ouders wonen nog altijd in de Hovenierstraat in 't Aogje. Als columniste in de VARA-gids typeert ze publiekslieveling Gerard den Haan als 'bulldozer' en 'Samson' alias 'bloedzuiger'. Ook de kwalificatie publiekslieveling is terecht. Ze stelt dat de B-side doping voor hem was. En dat hij 'gedrogeerd' het middenveld controleerde. Zelf omschrijft Den Haan zijn spel met: "Lekker schoppen, schaven en een beetje voetballen. Gaat iemand op het doel af dan gaat hij onderuit". Taal die de NAC supporter graag hoort: Den Haan met veel NOAD in zijn lijf. Cécile let op het detail. Het detail bepaalt de essentie van het verhaal. Het verlost ons van droge cijfers en opsommingen. Zelf moet ik denken aan Ronnie Goodlass met één handje. Hij maakt hands. Knalt er van de ei-tribune op de Beatrix de kreet: "Scheids hoe kan dat nou? Jij hebt geeneens hâânden".

Mannenbolwerk
"Zodra mannen het over voetbal hebben", wordt het een wedstrijdje verplassen. "Weet je nog die wedstrijd in 89 met die en die spits" Ik kijk niet naar voetbal om feitjes te onthouden. Dat is een typisch manneneigenschap. Toch kijken mannen stiekem ook naar kapsels en de uitstraling van spelers. Het gekke is alleen dat mensen het aan mij vragen". Misschien wel het leukst is ons beeld van haar vanwege haar plaats als commissaris van NAC Breda. …"Als het echt over voetbaltechnische zaken gaat is er geen eer te behalen als vrouw…Die mannen hebben allemaal zelf gevoetbald…om daarover dan mee te praten?... Voetbal is een laatste mannenbolwerk en dat willen ze zo houden".

Maar feit is dat Cécile bij NAC werkt. Dat ze op het vlak van communicatie veel heeft verbeterd, bescheiden maar verbeten! en zo een weg baant voor vele andere vrouwen aan de voetbaltop.

Overige nieuwsberichten