Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Een Poolse soldaat is een Apache ! (24.9)
Dit zagen de Polen toen ze in 1944 Princenhage-Breda  binnenkwamen via de Roskam, de Mastbosstraat.
Zicht op de Roskam vanuit Rijsbergen. De foto is van 1968, net voor de reconstructie.

Rinie Maas vertelt over bevrijding van Duitse bezetter

 
DE POOLSE SOLDAAT IS EEN APACHE 

BREDA- “De Poolse soldaat is een Apache”. Onder deze markante titel geeft de auteur Rinie Maas zondag 24 september a.s. in het gemeenschapshuis aan de Viandenlaan, voor de stad Breda inzicht in de unieke vechtmentaliteit van de Poolse soldaat en de wijze waarop hij stad en land bevrijdde. De Pool moet voorop kunnen gaan. Hij moet kunnen stormen. Hij is bij uitstek de man voor het een tegen een gevecht; hij is bereid te sterven als ‘de mof’ ook sterft en waarom zou hij de SS, die zijn vader en moeder, broers en zussen in zijn land hebben vermoord, niet betalen met gelijke munt. 

Oberlangen
De Bredase schrijver Rinie Maas heeft een aantal kwalificaties gevonden over de vechtmentaliteit van de Poolse soldaat onder de Tweede Wereldoorlog. Die hij vanaf de Roskam in Princenhage en hun kampement bij boer Thijs van den Bliek (de vader van Jan van den Bliek) belicht. Het nog nooit vertelde nieuws-item markeert het verhaal van de bevrijding van dit land door de Polen tot het nazi-kamp Oberlangen in Noord-west Duitsland. Infanteristen, die het eensmansgevecht niet schuwen, ondersteund door drie tanks, rammen het prikkeldraad aan flarden. De beulen en kapo’s worden overmeesterd door 24 Poolse kameraden. De aanval is zo verrassend dat de nazi’s geen weerstand bieden. Het heeft Maas op het spoor gebracht van een 14-tal onbekende Duitse strafkampen. Vanaf 1933 bedoeld om politieke tegenstanders van Hitler gevangen te zetten en door zwaar werk in het veen en gebrek aan voedsel een langzame dood te laten sterven. Russische krijgsgevangenen komen hier sneller aan hun einde. Ze worden als untermenschen beschouwd en al snel gefusilleerd. De bevrijding van het kamp april 1945 wordt door Generaal Maczek als een grote triomf beschouwd.

De Roskam in Princenhage-Breda zoals de omgeving was net na de oorlog ten tijde van de inval van de Poolse bevrijdersApache 

Maas begint zijn verhaal, om de Poolse strijdvaardigheid tot zijn recht te laten komen, bij de Roskam in Princenhage. De Poolse Bergjagers zijn via Ginneken en Boeimeer tot hier doorgestoten. Zij beginnen vanaf dit punt aan landelijke doorbraken op de Duitsers met een niet te temmen strijdlust. 

De moeilijke punten Reepbrug en Verlaatbrug zijn zij dan al gepasseerd. Duitse scherpschutters zijn uitgeschakeld. Het Poolse elitekorps met het koordje om de schouder trekt mee op. De SS heeft zijn emblemen afgerukt. Ze weet wat hen te wachten staat als de Poolse soldaat die verschrikkelijke nazi-tekenen ziet. Maas baseert zich voor de feiten op een ongepubliceerde reeks verhalen van Joris van den Bergh die hem ter hand zijn gesteld. 

Noteer zondag 24 september a.s. 14.00 uur zaal Vianden in uw agenda. Het zal u na deze middag, als Maas vertelt, (gedurende maximaal drie kwartier), duidelijker zijn waarom de Poolse soldaat een Apache is; een medestrijder van Canadees, Engelsman en Amerikaan maar in het eenmansgevecht de allerbeste. 

Na de lezing verloot de commissie Zichtbaarheid van het Generaal Maczekmuseum twee exemplaren van Maas' laatste boek Idolen en Iconen. Hierin staan immers de verhalen over de Poolse voetballers bij NAC.


Overige nieuwsberichten