Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Home Movie Day Princenhage (14.10)
Ter gelegenheid van de wereldwijde Home Movie Day vindt er dit jaar (2017) voor de allereerste keer in Princenhage een home-movie-day-evenement plaats. Dat gebeurt op zaterdag 14 oktober in Verenigingsgebouw De Dobbelsteen, Doelen 36 vanaf 10.30 uur. De dag staat helemaal in het teken van de oude 8- en 16 mm movies.
De opzet van het evenement is als volgt: bezoekers moeten één of enkele zelfgemaakte 8mm.- of 16mm.-films meebrengen, die ze nog ergens op zolder of in een kast hebben liggen en waar ze waarschijnlijk in geen jaren naar hebben omgekeken. Of die ze hebben geërfd van ouders of grootouders. Films die gaan over familiegebeurtenissen of evenementen in buurt, wijk of stad.
Die films zullen dan in de Dobbelsteen op groot formaat op het witte doek worden vertoond aan iedereen die ze wil komen bekijken. Dat gebeurt dan op de originele wijze door ze op de filmprojector te draaien. Zoals vroeger in de patronaten, de club- en buurthuizen en de dorpscentra. Het gaat om de smalfilmformaten normaal 8-, super8- en 16 millimeter.

De nieuwe stichting Cultuur in Princenhage tekent voor de organisatie van het evenement. Contactpersoon is Jan Bouwmans, amateurfilmer op het analoge formaat super8- en 16 mm, woonachtig in Princenhage (jmbouwmans @ ziggo.nl ; tel. 5226888).

Wat behelst Home Movie Day?
(tekst: website cultuurinprincenhage.nl) 

Home Movie Day is wereldwijd de dag van eerbetoon aan de amateursmalfilmer en zijn familiefilm op het analoge (super)8-, 9½- en 16mm.-formaat. (zie www.centerforhomemovies.org en de Engelstalige Wikipedia). Hij valt officieel op de derde zaterdag van oktober, maar daarvan mag worden afgeweken. 

Nu mag je familiefilm breed opvatten: het gaat om smalfilms die de amateur heeft gemaakt over gebeurtenissen in zowel zijn eigen familiekring als in zijn leefomgeving (buurt, wijk, dorp, stad). In de tweede helft van de vorige eeuw zijn er zeer veel smalfilmamateurs actief geweest. Ook in Princenhage en Breda.
Home Movie Day is in het jaar 2002 van start gegaan in de Verenigde Staten. Intussen wordt er op alle continenten in de wereld aandacht aan geschonken. In Amsterdam al enkele jaren door het Nederlands Instituut Beeld en Geluid en door filmmuseum EYE.
In Den Haag is een groepje kunstenaars rond het Super8 Reversal Laboratorium actief. Daar komt nu voor het eerst Breda/Princenhage bij.

Opzet
De basisopzet is om individuele amateursmalfilmers de gelegenheid te bieden hun ‘home movie(s)’ — filmpjes over familiegebeurtenissen of gebeurtenissen in hun buurt, wijk, dorp of stad — aan een groter publiek uit hun leefomgeving te vertonen. Concreet: filmpjes over Princenhagenaars en Princenhage aan Princenhagenaars, enz.
Maar Home Movie Day wil ook de gelegenheid bieden aan mensen om het persoonlijke, historische en sociale belang van de amateurfilm te ontdekken. En om bezitters van deze films te leren hoe je deze films zelf het beste kunt conserveren voor de toekomst, wat iets anders is dan ze te laten digitaliseren. En dan dus niet alleen de films, maar ook de apparatuur om ze te kunnen blijven vertonen op de originele manier.
De nieuwe stichting Cultuur in Princenhage heeft deze allereerste Home Movie Day in de Baroniestad mogelijk gemaakt. Je kunt smalfilm niet vertonen in een ruimte niet goed verduisterd is. De stichting heeft nu geïnvesteerd in een goede verduistering van de zaal. Daarmee werd de weg geëffend voor Home Movie Day Princenhage als een nieuw sociaal-cultureel evenement. Het kan de basis vormen voor een uitbouw in de toekomst van een bredere ‘Dag van de Amateurfilmer’ in een stad die zich graag afficheert als stad van beeldcultuur.

Praktische informatie:
1.Om te voorkomen dat meegebrachte films zoek raken, is het dringend aan te raden de naam van de eigenaar op elke filmdoos te vermelden, eventueel aangevuld met (mail)adres en telefoonnummer.
2.Bij een groot aanbod zal er een selectie gemaakt moeten worden, want iedereen moet aan de beurt kunnen komen.
3.Bij binnenkomst de film(s) overreiken aan de projectietafel. Daar zal eerst een handmatige inspectie van de aangeboden film(s) plaats vinden om de staat ervan te beoordelen: zijn ze schimmelvrij en zitten alle lassen nog aan elkaar.
4.De projectietijd wordt opgedeeld in een aantal filmblokken. Na afloop van elk filmblok is het gewenst dat de eigenaren hun film(s) weer in ontvangst nemen.


Overige nieuwsberichten