Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


200 Engelen en 100 wijwaterbakjes in het Princenhaags Museum

 

In het kader van Princenhaagse verzamelingen zijn 9 en 10 december van 13.00 - 17.00uur in het Princenhaags Museum de verzamelingen te zien van Tonny Rombouts en Annelies Stobbelaar.

Tonny Rombouts verzamelt sinds 1970 engeltjes. Het was een bijzondere aanleiding die haar daartoe aanzette. Tonny en haar man Cees hadden van 1961 tot 1980 op de Haagsemarkt 5 een winkel. Zij verkochten daar een veelheid van artikelen en vanaf 1970 ook kerststalletjes. Toen een van haar klanten een engeltje pakte en het per ongeluk kapot liet vallen, bekeek Tonny de gevallen engel nog eens goed, repareerde hem en dit werd het eerste exemplaar van haar verzameling dat spoedig gevolgd werd door vele andere. Achter een aantal engeltjes uit de verzameling zit een bijzonder verhaal. Eén engeltje is gemaakt door een politieke gevangene uit Zuid-Amerika van alleen maar paardenhaar. De verzameling bestaat uit velerlei materialen. Er zit een engeltje bij dat gegotenis door kunstenaar Aimé Tollenaer, maar ook een dat vervaardigd is uit tropisch hout en gebeeldhouwd door een inwoner van een midden-Afrikaans land. Bij een aantal van de engeltjes zal op de expositie de herkomst en het verhaal erachter te lezen zijn.

Annelies Stobbelaar kwam ongeveer twintig jaar geleden op rommelmarkten regelmatig wijwaterbakjes tegen en vond ze mooi. Wijwaterbakjes werden vroeger gebruikt in katholieke gezinnen. De reservoirs werden gevuld met gewijd water (doopwater) en werden gebruikt om te zegenen. Men doopte een paar vingers van de rechterhand in het water en maakte daarna een kruisteken. Vanaf de zestiger jaren raakte deze uiting van geloven steeds meer in onbruik en werden de bakjes tegelijk met de kruisbeelden op rommelmarkten aangeboden. Annelies zag er wel wat in en begon de bakjes te verzamelen. Toen ze er een stuk of vijf had, kregen die een ereplaatsje aan de wand in haar woonkamer. Nu sieren ongeveer honderd wijwaterbakjes haar kamer. Ook hier geldt dat veel bekenden haar verrasten met een cadeautje dat in haar verzameling paste en ook hier hebben veel wijwaterbakjes een bijzondere achtergrond en/of geschiedenis. Eén wijwaterbakje heeft zo'n klein reservoir voor het water dat alleen een kindervingertje erin past.

De verzamelingen zijn zaterdag én zondag a.s. te bezichtigen in het Princenhaags Museum, Haagweg 334bis, van 13.00 tot 17.00 uur. Entree 2,00 euro Kinderen en donateurs gratis toegang.


Overige nieuwsberichten