Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Sloopvergunning voor 30 Maycrete-woningen in Ginneken
Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week positief besloten op de aanvraag van WonenBreburg voor een sloopvergunning voor 18 Maycrete-woningen op de locatie Eleonorastraat, Philips Willemlaan en St. Laurenslaan en 12 Maycrete-woningen op de locatie Schoolakkerplein, Vogelenzanglaan en Burg. Middelaerlaan te Breda. De sloopverguning maakt deel uit van de procedure om te kunnen komen tot passende nieuwbouw op deze locaties. Voor herontwikkeling van deze twee Maycrete-locaties gelden eerder door de gemeente geformuleerde integrale randvoorwaarden en is een stedenbouwkundige visie gemaakt.

Historie

Kort na de tweede wereldoorlog werden, verspreid over geheel Nederland, 930 Maycrete-woningen gebouwd. Ook Breda kreeg in de zomer van 1947 60 woningen van dit type, waaronder in Princenhage aan de Sinte Maartenstraat/Heuvelstraat. Aan het sloopbesluit is een zorgvuldige procedure voorafgegaan, inclusief het uit september 2002 daterende besluit om slechts een deel van de Bredase Maycrete-woningen op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. De keuze voor gemeentelijke monumentenstatus voor het complex Maycrete-woningen in Princenhage werd destijds onder meer door de Commissie Welstand, Architectuur en Monumenten gemotiveerd vanuit de bijzondere kwaliteit en specifieke culturele waarde in stedenbouwkundige en cultuurhistorische context. Dit gold zowel voor de historische gelaagdheid, de stedenbouwkundige inpassing, de hoge mate van gaafheid van de woningen, zowel elk op zichzelf als voor het geheel. Bezwaarmakers tegen deze keuze van de gemeente werden door de rechtbank Breda op 31 maart 2005 niet ontvankelijk verklaard. De Maycrete-woningen in Ginneken liggen niet binnen een Beschermd Stadsgezicht en hebben geen monumentenstatus. Een monumentenvergunning is daarom niet noodzakelijk.

Procedure

Er zijn voor de gemeente geen gronden om de sloopvergunning te weigeren. Dit zou slechts kunnen als de veiligheid tijdens het slopen niet gewaarborgd kan worden of wanneer bescherming van nabijgelegen panden tijdens het slopen niet genoeg gewaarborgd kan worden. Beide omstandigheden doen zich op deze locaties niet voor. Gedurende een periode van 6 weken na publicatie van de sloopvergunning kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen bij de gemeente. Van het bezwaarschrift kan geen schorsende werking uitgaan. Separaat bestaat voor belanghebbenden de mogelijkheid een verzoek tot voorlopige voorziening om schorsing van de sloopvergunning in te dienen bij de rechtbank te Breda.

Nieuwbouw en Inspraak

WonenBreburg ontwikkelt in samenspraak met de gemeente Breda nieuwbouwplannen voor deze locaties. Voor het gebied rondom de Eleonorastraat wordt gedacht aan patiowoningen met aan de St. Laurenslaan enkele appartementen. Voor het gebied rondom de Vogelenzanglaan wordt gedacht aan nieuwbouw in drie bouwlagen met op de hoek Vogelenzanglaan - Burg. Middelaerlaan een accent tot mogelijk vijf bouwlagen. De plannen voorzien in circa 90 woningen, waarvan 50% in het bereikbare segment. Dit betreft met name senioren- en zorgwoningen. Via een zogenoemde artikel 19, lid 2 WRO-procedure kan de gemeente vrijstelling verlenen op het geldende bestemmingsplan ‘Breda-Zuid’. Voor het gebied rondom de Eleonorastraat zal deze procedure circa half mei starten. Conform deze wettelijke procedure krijgen bewoners gelegenheid zich uit te spreken over de voorgenomen nieuwbouw op deze locaties. In dit kader zal het plan zes weken lang ter visie liggen, zodat iedereen een zienswijze kan indienen. Bij het definitief vaststellen van de plannen wordt rekening gehouden met ingediende zienswijzen.

Nog voor de zomervakantie organiseert de gemeente Breda samen met Wonen Breburg een informatieavond. Daarbij wordt op ontwerp, planning en inspraakmogelijkheden ingegaan.


Overige nieuwsberichten