Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Princenhaags Museum open op 12 en 13 mei


Van dingen die vertellen
Onder deze titel exposeert het Princenhaags Museum materialen uit de eigen collectie: een bureauagenda van Notaris Esser uit 1928 laat zien wat zijn dagelijkse bezigheden waren. Rekeningen en attributen van ondernemers uit vroeger jaren verduidelijken het tijdsbeeld. Wat verkocht men zoal en hoe lagen de prijzen.

In de dertiger jaren van de vorige eeuw had Princenhage een eigen VVV-boekje. In 1921 had Breda reeds annexatie-plannen. Enige tijd later verscheen een boekwerk waarin die plannen werden bestreden door de gemeentebesturen van Princenhage, Ginneken & Bavel en Teteringen.

In de vijftiger jaren stonden langs de snelweg betonnen borden met verwijzingen van de afstanden naar de volgende plaats. Een betonnen bord van de N72 (de weg Roosendaal- Breda)met de verwijzing naar Princenhage is eveneens te zien.

Van de slager Speek ontvingen wij een aantal interessante attributen, zoals een schietpin waarmee de dieren werden gedood; foto’s van de winkel. In een notitieboekje lezen we dat slager Speek op 2 januari 1933 voor het Joseph gesticht een koe heeft geslacht. Hij kreeg daarvoor fl 18.00 betaald en fl. 6,10 als keurloon. Drie dagen later kocht hij bij F. Baremans op Vuchtschoot een varken van 117 kilo voor 30 cent per kilo.

Wie kent wielrenner Fons Speek?
Soms vertellen de voorwerpen niet genoeg. Dat de slagersfamilie ook sportmensen in de familie hadden, vertelt een foto van een wielrenner in kampioenstrui. De achterkant laat ons weten dat het gaat om Fons Speek, kampioen van Nederland liefhebbers ± 1930. Helaas kunnen we geen bronnen vinden die dat bevestigen. De KNWU opgericht in 1928 geeft geen uitsluitsel. Wellicht kunnen oudere sportfanaten ons verder helpen. Het bewijs dat Mien Speek op 29-08-1932 haar zwemdiploma haalde in zwem inrichting Boeimeer ligt ook op de tentoonstelling.

Zaterdag 12 mei is het Princenhaags Museum, Haagweg 334bis, open van 13.00 tot 17.00 uur. Zondag 13 mei - tijdens de Vrijmarkt- van 10.00 – 17.00 uur. Bij het Museum is dan ook een stand waar allerlei artikelen worden verkocht o.a. jaargangen van wijkblad Princenhage, oude ansichten van Princenhage en boeken die het museum meerdere malen in bezit heeft.

Overige nieuwsberichten