Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Johan van Loon: expositie Levenswerk in Leeuwarden


Princenhage huisvest een aantal kunstenaars die grote faam en naam hebben in binnen- en buitenland. Paul den Hollander bijvoorbeeld, woonachtig in de lommerijke zone tussen Haagweg en Zuilenstraat, beroemd fotograaf die zelfs in een land als Japan grote bekendheid geniet en die hier te lande grote indruk maakte met zijn sobere, natuurlijke  en tijdloze foto's.  Zijn aanpak is altijd herkenbaar: geen in scène gezette taferelen, geen nabewerkte foto's; Den Hollander gebruikt alleen de camera als zijn instrument. Het standpunt, de belichting en de beelduitsnede zijn de gereedschappen waarmee hij werkt. Door te zoeken naar eenvoudige vormen en het weglaten van overbodige details ontstaat een heel karakteristieke, enigszins abstracte, stijl. De visie van Den Hollander is invloedrijk geweest in de autonome fotografie in Nederland van na 1975. Zijn werk wordt internationaal gepubliceerd en tentoongesteld.

In dezelfde straat, de Haagweg: Johan van Loon, keramist en glasvirtuoos. Hij is een van Nederlands belangrijkste keramisten. Hij studeert van 1952 tot 1956 aan het Instituut voor Kunstnijverheid in Amsterdam (afdeling Textiel) nu beter bekend als de Rietveld Academie. Vanaf 1958 volgt hij keramieklessen en gaat zich meer toeleggen op de keramiek. De ontwikkeling van zijn werk wordt bepaald door een voortdurende drang naar vernieuwing en experiment, hierbij gesteund door een uitputtende kennis en beheersing van het materiaal. De techniek van het plooien en vormen van lappen klei is door Johan van Loon tot grote hoogte gebracht.  Het uitgangspunt in zijn werk is het experiment, maar aan de basis daarvan ligt een grote technische vaardigheid. In de gelaagde objecten gaan vorm, glazuur en decoratie een fraai samenspel aan. Johan van Loon geniet internationale beroemdheid vanwege deze creaties in keramiek en glas.

In het keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden vindt t/m 4 mei de solopresentatie plaats van het oeuvre van deze kunstenaar. Er is veel aandacht besteed aan de breedte van zijn creatieve horizon en de variatie aan thema's en technieken. De voor hem zo kenmerkende artistieke vrijheid blijkt ook uit de ontwerpen die hij maakte voor onder meer  de serviesfabrikanten Royal Copenhagen en Rosenthal. Van Loon is een Princenhaagse artistieke omnivoor met een onstilbare honger naar het experiment. 

Toegegeven, het is 3 uur en 20 minuten met de trein naar Leeuwarden, maar met de herfsttour (35 euro, 2 personen, eerste klas) of de vrije reisdagen (vrienden betalen 24,50 p.p.) bent u er zó. De feestelijke opening van de expositie is op zondag 18 november om 15 uur op het adres Grote Kerkstraat 11, Leeuwarden en we hopen veel Princenhagenaars te kunnen verwelkomen. Verder is het museum open van dinsdag t/m vrijdag van 11 tot 17 uur.


Overige nieuwsberichten