Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Princenhage krijgt top-instituut voor de logistiek.

Industrieterrein Rithmeester tussen A16/HSL en de Princenhagelaan, een van de beoogde locaties.

Breda aangewezen als locatie voor het logistiek centrum voor Nederland
Nederland moet in 2020 Europees marktleider zijn op het vlak van internationale goederenstromen en logistiek. Dat is het doel van het innovatieprogramma Logistiek en Supply Chains. Breda wordt in dit programma de centrale plek waar bedrijven, kennisinstellingen en overheid hun krachten bundelen. In deze plaats wordt een topinstituut met bijbehorende campus opgericht. Dat hebben minister Van der Hoeven van Economische Zaken en Eurlings van Verkeer en Waterstaat onlangs in Den Haag bekendgemaakt.

Minister Van der Hoeven: "Dit is een geweldige impuls voor de economie. De logistieke sector kan sterker uit de crisis komen." Ook minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat was aanwezig bij de lancering van het innovatieprogramma. "Nederland is distributieland, dat weet men overal in het buitenland waar ik kom. Die sterke positie moeten we behouden en verder uitbouwen, want België en Duitsland timmeren aan de weg. We moeten de concurrentie voorblijven en streven naar efficiënte, duurzame logistiek. Dat komt ook het milieu ten goede."

Belangrijke pijler voor economie
Zo'n 700.000 mensen verdienen hun brood in de logistieke sector (8 procent van de werkgelegenheid). De complexe sector is daarom een belangrijke pijler voor de economie. De sterke wereldwijde groei aan goederenstromen en de behoefte aan duurzame logistieke oplossingen vereisen innovatie. Elk van de ministers stelt daarvoor 12,5 miljoen euro beschikbaar. De overige benodigde 42 miljoen euro wordt opgebracht door kennisinstellingen en bedrijven. Het innovatieprogramma is er gekomen op voorspraak van de commissie Van Laarhoven. "De logistieke sector is traditioneel gefragmenteerd", zegt voorziter Peter van Laarhoven. "Er is een grote diversiteit aan bedrijven van kleine reders tot luchthaven Schiphol. Samenwerking met kennisinstellingen is nauwelijks aanwezig. Vanaf nu is dat anders. Logistiek is vanaf vandaag speerpunt van de Nederlandse economie. Nu levert de sector de Nederlandse economie 3 miljard euro op, in 2020 moet dat 10 miljard zijn. We hebben veel kennis in huis, die moeten we verder brengen. Zo kunnen we een mondiale regierol blijven vervullen."

Kruisbestuiving op campus
De belangrijkste doelstelling volgens Van Laarhoven is om via kennisuitwisseling tot innovatie te komen. Het topinstituut is de plek waar de beste onderzoekers en docenten in supply chain management een gemeenschappelijk thuis vinden. "Het instituut staat op de Supply Chain campus, waar verladers, logistieke dienstverleners, innovatieve start-ups worden gevestigd. Zo kan er kruisbestuiving ontstaan en kennis omgezet worden in concrete diensten en producten. De ambitie is ook nadrukkelijk het mkb bij het innovatieprogramma te betrekken en een topopleiding te realiseren in supply chain management."

"U zult het van elkaar moeten hebben", zegt ook minister van der Hoeven. "Samenwerking is de sleutel tot innovatie. U moet het innovatieprogramma tot een succes maken. Dat gaat niet vanzelf. Het topinstituut kan daarbij helpen. Waarom kan Nederland naast een gasrotonde niet ook een groente- en fruitrotonde worden? Ik daag u uit de krachten te bundelen. Toon lef. Ik weet dat u het kunt."

Mouwen opstropen
Onder het toeziend en goedkeurend oog van mevrouw Hanja Maij-Weggen, commissaris van de Koningin in Brabant, neemt de burgemeester van Breda de felicitaties van de beide bewindslieden in ontvangst voor de uitverkiezing als vestigingsplaats voor het topinstituut. "Dit is de erkenning van de kwaliteit van Breda. Wij zijn een zeer innovatieve regio, met onder meer de Hight Tech Campus in Eindhoven. Ook Pieken in de Delta heeft ervoor gezorgd dat Zuid-West Nederland op de kaart staat. Hoewel wij graag het nuttige met het aangename verenigen, weten ook wij hoe we de mouwen moeten opstropen. Morgenochtend gaan we meteen aan de slag."


Overige nieuwsberichten