Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Nieuwe bisschop voor Breda. Mgr Van den Hende naar Rotterdam.
Hulpbisschop Jan Liesen (51) van het bisdom Den Bosch wordt de bisschop van Breda. Paus Benedictus XVI heeft hem benoemd, zo maakte het Vaticaan zaterdag bekend. Op 28 januari a.s. aanvaardt hij officieel zijn ambt met een viering in de St Antonius kathedraal. 

De 11e bisschop van Breda zou ook weleens de laatste kunnen zijn. Er zouden plannen zijn om het bisdom Breda (West-Brabant en Zeeland) te splitsen en die delen toe te voegen aan de bisdommen Den Bosch en Rotterdam. 

De vorige bisschop, Mgr Van den Hende was sinds 2007 bisschop van Breda. Hij volgde toen Mgr Muskens op. Het volledige persbericht van het bisdom staat hieronder.

<Interview (film van het Bisdom Breda)

Mgr. dr. J.W.M. Liesen wordt bisschop van Breda

Publicatiedatum: 26 November 2011

Vandaag is bekendgemaakt dat paus Benedictus XVI mgr. Liesen (51) benoemt tot bisschop van Breda. Mgr. Liesen is hulpbisschop van het bisdom van ’s-Hertogenbosch.
Mgr. Liesen wordt de elfde bisschop van Breda. Hij volgt mgr. Van den Hende (47) op. Mgr. Van den Hende was bisschop van Breda van 2006 tot 2011.

Mgr. Liesen werd geboren op 17 september 1960 in Oosterhout. Hij doorliep de middelbare school op het St. Oelbert Gymnasium te Oosterhout en volgde daarna de priesteropleiding aan het Grootseminarie Rolduc in Kerkrade. Na zijn priesterwijding studeerde en doctoreerde mgr. Liesen aan het Pauselijk Bijbelinstituut, te Rome en Jeruzalem. Daarna was hij verbonden aan het Grootseminarie Rolduc als docent en bibliothecaris van de wetenschappelijke bibliotheek. Op 15 juli 2010 benoemde paus Benedictus XVI mgr. Liesen tot hulpbisschop van het bisdom van 's-Hertogenbosch. De wijding tot bisschop volgde op 18 september 2010. Sinds 2004 is mgr. Liesen lid van Internationale Theologische Commissie, het adviesorgaan van de Congregatie voor de geloofsleer.

Bij monde van algemeen gedelegeerde V. Schoenmakers, proost van het kapittel, laat het bisdom in een eerste reactie weten dankbaar te zijn voor de benoeming van mgr. Liesen tot bisschop van Breda: Hij is een spirituele, erudiete en aimabele man, aan wie wij graag het vertrouwen geven om ons bisdom in de komende jaren te leiden. Hij is zeer welkom in het bisdom van Breda. We zijn ervan overtuigd dat hij met zijn talenten van geest en hart, veel voor het bisdom kan betekenen.

Bisschop Van den Hende werd in 2006 bisschop-coadjutor en was sinds 2007 bisschop van Breda. De jaren 2006-2011 stonden inhoudelijk heel bijzonder in het teken van roeping, sacramenten, en de sociale leer van de Kerk. Bestuurlijk was er veel aandacht voor het stimuleren van samenwerking van parochies.
Bisschop Van den Hende was apostolisch administrator van het bisdom van Breda sinds zijn benoeming tot bisschop van Rotterdam op 10 mei 2011 door paus Benedictus XVI. Op 2 juli 2011 nam mgr. Van den Hende de bisschopszetel van Rotterdam in bezit.


Overige nieuwsberichten