Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Vastenaktie steunt onderwijs in Mirpur (17-24.3)
Mirjam Stevens Princenhage Mirpur Scholenproject
Zo gaat het vaak in deze streek: Mirjam Stevens tijdens het geven van een Engelse les. Voor het gemak zitten de kinderen maar op de grond.
Het ligt nog vers in het geheugen; de media stonden er veertien dagen geleden bol van
en de ophef was groot. Een studente in India wordt in een autobus het slachtoffer van
een groepsverkrachting en sterft kort nadien aan de gevolgen ervan. Voor het eerst ook
in India zelf een enorm protest op straat.

Meisjes hebben het in India nog altijd niet makkelijk. En meisjes uit de lagere kasten alhelemaal niet. Die situatie zal niet in een handomdraai veranderen. Maar één ding
staat als een paal boven water: onderwijs en opleiding maken ook de meisjes in India
mondiger en weerbaarder. Dat is de basis voor verandering op termijn. 

Daar gaat de vastenactie in onze Nazarethparochie dit jaar een bijdrage aan leveren. Zoals altijd houden we deze vastenactie in de week van Passiezondag tot Palmzondag en dat is dit jaar van 17 tot 24 maart. En ook zoals altijd voert elke geloofsgemeenschap van de Nazarethparochie de vastenactie op zijn eigen manier. We hebben daarbij in het verleden al vaker samengewerkt met de parochie van Prinsenbeek. En ook dit jaar trekken we weer samen op voor hetzelfde doel.
Ons project is de Shree Yesu Ashram school met bijbehorend hostel voor meisjes in Mirpur (deelstaat Uttar Pradesh). Mirjam Stevens, geboren en getogen aan de Haagweg in Princenhage, is ambassadeur van de Stichting Solidair met India. Zij heeft dit project persoonlijk twee keer gedurende langere tijd bezocht. Zij staat in voor de soliditeit van het project, dat onder leiding staat van Indiase paters en zusters die gesteund worden door de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Mirjam heeft ons dit project aangereikt. 

De streek van Mirpur wordt veelal bevolkt door achtergestelde boeren. Het zijn zowel hindoes als moslims en christenen. Het kastesysteem is er nog sterk en de meeste van deze mensen behoren tot de dalits: de laagste kaste van de onaanraakbaren. Voor deze groep is in Mirpur een school voor basisonderwijs gesticht. En tegelijk ook een hostel voor meisjes die van achteraf gelegen gebieden afkomstig zijn en nu toch naar school kunnen. In het hostel verblijven plusminus 30 meisjes; de school zelf telt zo'n 450 leerlingen. Om leerlingen te kunnen laten doorstromen naar vervolgonderwijs moest de school het basisonderwijs opwaarderen tot een hogere graad. Dat vergde de bouw van extra klaslokalen. De school heeft dat weten te realiseren. Maar voor de inrichting van deze lokalen was er geen geld meer. En dan hebben we het over onder meer een bibliotheek, een natuur- en scheikundelab en meubilair. De kosten zijn berekend op € 9.185,—.

Daarvoor gaan de Nazarethparochie en de parochie van Prinsenbeek nu met de vastenactie op pad. En wij doen een beroep op alle inwoners van Breda-West en Prinsenbeek om de meisjes van de Shree Yesu Ashram school in Mirpur deze steun in de rug te geven.  U kunt storten op rekening 5850 van de Vastenaktie te Den Haag. Vermeldt u dan ook de naam van de Nazarethparochie/Breda op de giro? Uiterlijk 24 maart komen we ook aan uw deur om het zakje van de actie op te halen. Geef!

Caritas Nazarethparochie.
Bron: Schakels 60, Nieuwsblad van de Nazarethparochie


Overige nieuwsberichten