Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


SGW Princenhage 2013 afgelast
In oktober 2010 is het paard van de Belgische ruiter Patrick Bogaert tijdens de door onze vereniging georganiseerde SGW/eventingwedstrijd verongelukt. De combinatie kwam op de laatste hindernis ten val. Dit resulteerde in dusdanig letsel dat de dienstdoend dierenarts het paard ter plaatse moest laten inslapen. 

De ruiter heeft daarna de vereniging, parcoursbouwer en overkoepelende sportbond KNHS aansprakelijk gesteld voor de door hem geleden schade omdat volgens hem de hindernis in kwestie niet reglementair was gebouwd. 

Onlangs zijn de vereniging en parcoursbouwer gezamenlijk veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 45.000 euro. In een eerder tussenvonnis van de rechtbank werd de KNHS vrijgesproken. 

Deze uitspraak heeft onze vereniging en onze trouwe vrijwilligers in alle opzichten een grote klap toegebracht. Vooral omdat wij als liefhebbers van de sport het paardenwelzijn en de veiligheid voor ruiter en paard heel hoog in het vaandel hebben staan. Naar de mening van de rechtbank is klaarblijkelijk paardenleed veroorzaakt terwijl wij ons als wedstrijdorganisatie aan de reglementen hebben gehouden. 

Omdat wij conform de KNHS-reglementen externe functionarissen inhuren (een parcoursbouwer met een KNHS-licentie) dan wel toegewezen krijgen (een door de KNHS aangewezen Technisch Afgevaardigde – TA) voor de technische expertise zijn wij het niet eens met de juridische aansprakelijkheid van ons als wedstrijdorganisatie. Immers, de reglementen van de KNHS schrijven voor dat de TA samen met de parcoursbouwer verantwoordelijk is voor de bouw van de cross en dat er zonder goedkeuring van deze TA niet gestart mag worden. Een wedstrijdorganisatie is nadrukkelijk niet bevoegd zonder deze goedkeuring de wedstrijd te laten beginnen; een wedstrijdorganisatie heeft ook geen invloed op de constructie en wijze van verankering van een hindernis. De rechtbank is hieraan voorbijgegaan. 

Als wedstrijdorganisatie moet je er op kunnen vertrouwen dat de parcoursbouwer zorgt voor de correcte constructie en verankering van de hindernissen en dat een door de TA gegeven goedkeuring betekent dat de cross veilig en correct is. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt naar onze mening dan ook niet bij de wedstrijdorganisatie.

Ook de KNHS-reglementen en –richtlijnen voor parcoursbouw op het vlak van veiligheid zijn helaas niet overal duidelijk genoeg en niet altijd in lijn met de FEI-reglementen. Daarnaast loopt de momenteel heersende opinie van experts over de optimale veiligheid van crosshindernissen niet synchroon met de huidige reglementen en richtlijnen. Het is naar onze mening dan ook dringend noodzakelijk de reglementen ook op deze punten aan te passen. 

Afgaande op verklaringen en meningen van de daartoe bevoegde technische experts gaan wij er nog steeds van uit dat de hindernis in kwestie voldeed aan de in redelijkheid te stellen veiligheidseisen. Wij willen dit op basis van onafhankelijk onderzoek graag in een eventueel hoger beroep kunnen aantonen. Het bestuur van P&PSV Princenhage is volledig bereid de schouders te zetten onder een dergelijk hoger beroep, wat overigens alleen doorgang kan vinden met steun en inzet van de KNHS en verzekeringsmaatschappij. De gesprekken hierover zijn momenteel gaande. 

Uit het oogpunt van veiligheid en welzijn voor ruiter en paard en in verband met de onduidelijke verantwoordelijkheden van wedstrijdorganisaties in relatie tot die van TA en parcoursbouwer, heeft het bestuur van P&PSV Princenhage met pijn in het hart besloten SGW Princenhage geen doorgang meer te laten vinden tot bovenstaande punten door de KNHS afdoende zijn geadresseerd en de noodzakelijke reglementswijzigingen zijn doorgevoerd. De toekomst van SGW Princenhage en naar onze mening ook van alle andere SGW’s/eventingwedstrijden is hiervan afhankelijk. 

Wij realiseren ons dat dit besluit niet alleen de vereniging treft maar ook alle trouwe vrijwilligers, medewerkers, officials, sponsors, landeigenaren en de grote schare ruiters en overige betrokkenen die onze wedstrijd al 32 jaar een warm hart toedragen. Wij vertrouwen er op dat zij ons allen steunen op weg naar een veilige en gezonde toekomst van de eventingsport in Nederland.

Bestuur P&PSV Princenhage

Overige nieuwsberichten