Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Koninklijke onderscheiding voor René Hollaers
Een drager van cultuur in Breda, René Hollaers, een Bredase Jan Hoet. voor wie verbeelding, expressie, enthousiasme en literaire kwaliteit op de eerste plaats komt. 

Een Bredase Jan Hoet met in het openbaar een hoed op die hij markant draagt!
Rijzig, fors torso, open en vriendelijk gezicht met gezag dat zich aandient. Daarboven die hoed. Een man van kunst, voor wie verbeelding en expressie op de eerste plaats komt, een drager van de cultuur in Breda. Met die verdiensten en eigenschappen, groot enthousiasme, tomeloze ambitie, relativeringsvermogen, met humor en met gevoel voor een kwinkslag/ lach - uit de mond van een man die weet dat er in de wereld niet zoveel te lachen is - is René Hollaers, Bredaas boekhandelaar en uitgever, onderscheiden als lid in de orde van Oranje Nassau.

door Rinie Maas

Dat hij door zijn Koninklijke onderscheiding op deze Princenhaagse site over hem wordt geschreven is niet zo vreemd. Allereerst omdat tegen zijn ontwapenende bejegening, deskundigheid en innemendheid niets bestand is. Daarmee overschrijdt hij 'grenzen, lokaal, regionaal en landelijk. Daarnaast heeft René Hollaers in Princenhage gewoond voordat hij in de '' oude winkel' boven de stapels boeken bivakkeerde; hij heeft hier familie en kennissen, vrienden en klanten die uitsluitend bij hem kopen.
Zelf zegt René Hollaers over die tijd: Princenhage heb ik altijd lief gehad... 't was eigenlijk mijn eerste liefde...toen op 5 december 1975 de verhuiswagen van Van den Berg op de Ambachtenlaan 66 alle dozen had afgeleverd (ze wilden snel naar huis...want het heerlijk avondje was gekomen...) gingen wij op het Haagse Martje snel de broodnodige boodschappen doen. Ik werd meteen verliefd op 't Aogje....

Het is me genoegen op dit moment een paar woorden aan René te mogen wijden. Als ik dominee was zou ik, om hem te kenschetsen, allereerst denken aan de gedrevene Jan Hoet, zoals gezegd, maar ook aan de apostel Paulus, een man op wie ik het niet zo heb en die ik aan de te strenge kant acht, zoals hij weet, maar die zijn woorden wel wist te vinden. Een van de normen en waarden die ons heeft willen meegeven luidt: 'Schenk aandacht aan alles wat lof verdient'. In dàt aforisme herken ik René Hollaers volledig.

Ik schrijf. René geeft uit. Van mijn werk, als mijn woord hier enigszins persoonlijk mag zijn, heeft hij van mij maar liefst vier boeken uitgegeven: De Klopperman; Janske, haar wonderlijke leven; Ons Fier Breda in verband met de jubilea van 145 jaar Bredaas Mannenkoor ((1865-2010); 140 jaar Vereniging Jacob van Lennep ((1870-2010), 135 jaar Muziekschool Breda/Nieuwe Veste (1865-2010), 130 jaar Vrienden van het Chassé (1880-2010), vier jaar geleden in 2010; de Jodenvervolging in Breda daar weer opvolgend. Ik durf de stelling aan dat de uitgave van zijn kroniek over de Jodenvervolging in Breda van mijn hand waardoor de stad opschrok uit zijn gezapigheid tijdloos een van zijn meest betekenisvolle is; misschien niet een van zijn commercieel succesvolste; dat weet ik niet; dat voeg ik eraan toe. Want ook dat tekent deze cultuurminnaar. Het literaire belang/de historisch waarheid gaat voor de baat uit. Breda in crisistijd, Jong Breda, de geschiedenis van de brouwerij, als er maar even iets op doorwrochte en solide wijze 'Breda' in bruist is de uitgever bereid er zijn zakelijk risico aan te verbinden. Hierin is hij – samen met zijn zakelijke partner Hein van Kemenade - uniek in Breda.

Wat in het c.v over René Hollaers als onderpand voor zijn lintje wordt gezegd is natuurlijk waar en we citeren er volledigheidshalve het een en ander uit: 

De Grote Kerk ligt hem na aan het hart. René Hollaers is van 1-1-1997 tot en met 1-1-2005 lid geweest van het Algemeen Bestuur van de Grote Kerk. Daarin was hij verantwoordelijk voor de portefeuille Cultuur. Vanaf 1-1-1997 is hij tevens lid van de Cultuurcommissie van de Stichting Grote Kerk (dus al 16 jaar !). In de motivering voor zijn onderscheiding wordt erop gewezen dat René Hollaers zich altijd met veel passie heeft ingezet voor kunst en cultuur in Breda. Hij deed dit door mensen in zijn omgeving aan te moedigen tot lidmaatschap van verenigingen die het Bredase culturele leven versterken. Hij stimuleerde ook amateur optredens en enthousiasmeerde de lokale gemeenschap om te gaan kijken en luisteren naar uitvoeringen van amateurs en professionals. Bovenal zorgde hij met zijn tomeloze energie voor vele podia en literaire optredens van hoge kwaliteit. Ook stimuleerde hij mensen tot het schrijven van boeken voor een geïnteresseerd publiek. Hij heeft diverse uitgaven gerealiseerd binnen zijn eigen uitgeverij. Kunst in de Kamer was onderdeel van zijn inbreng die het culturele leven in de stad heeft bevordert en de sociale cohesie versterkt. Binnen Kunst in de Kamer zet hij deze rol voort in het landelijk bestuur. Hij heeft zeven jaar van 1998 tot 2006 de 'Jacobijnen' geïnspireerd en een vergrijzende vereniging bijeen weten te houden. In de periode daarna heeft hij deel uitgemaakt van de lustrumcommissie voor het 28e lustrum.

Buiten de openingstijden van de boekwinkel 'Kemenade & Hollaers' is René Hollaers nog steeds actief om lezingen te organiseren en hij weet door zijn grote netwerk menig vermaarde schrijver/spreker naar het Ginneken te krijgen. Al vele jaren is hij de drijvende kracht achter het verenigingsblad 'De Jacobsladder' voor toneelvereniging Jacov van Lennep en dat is vooral voor het verkrijgen van voldoende kopij een niet altijd te benijden taak. De oud Princenhagenaar is al sinds jaar en dag lid van de Bredase Rotaryclub, die momenteel 47 leden telt. Het motto van Rotarians wereldwijd is: 'Service above self': dit is het ideaal van dienstbaar zijn aan de maatschappij binnen de eigen gemeenschap, op het werk en wereldwijd. Aldus de hem toegenegenen en anderen die dit lintje volkomen op zijn plaats zullen achtten en dan niet op de laatste plaats zijn eigen moeder Miep, een van mijn lezers, een trouwe vriendin tot haar overlijden.
'Je hebt het goed gedaan. Ik ben trots op je. Je hebt veel bereikt'. Ik was erbij toen zijn moeder dit tegen René zei en het deed hem erg goed. Hij straalde. 

Tijdens de uitreiking van de onderscheiding zullen Majolein, zijn vrouw, Guido en Victorien, zoon en dochter, glunderen. Ze gunnen het pa zo. Er zal geproost worden en herhaald worden wat is geschreven over de man, René Hollaers, die op Koningsdag welverdiend in het zonnetje is gezet. Door dienstbaarheid aan anderen, die zin geeft. Waarmee ook het eerdergenoemde gezegde van de apostel Paulus aan zijn adres van mijn kant is verantwoord.

Overige nieuwsberichten