Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Roodharigendag op 7 september.

Minister Ronald Plasterk opent samen met initiatiefnemer Bart Rouwenhorst de Roodharigendag. Dat gebeurt zondag 7 september om 12.00 uur op het bordes van het stadhuis aan de Grote Markt. Het evenement telt dit jaar ruim zestig activiteiten in de binnenstad van Breda.

Minister Ronald Plasterk opent samen met initiatiefnemer Bart Rouwenhorst de Roodharigendag. Dat gebeurt zondag 7 september om 12.00 uur op het bordes van het stadhuis aan de Grote Markt. Het evenement telt dit jaar ruim zestig activiteiten in de binnenstad van Breda.

De 'ginger hair' dragers hebben hun oorsprong ongetwijfeld in Schotland. In de stad Edinburgh lopen maar liefst 40% van de bewoners rond met die kleur haar. Maar hun aantal staat onder druk want experts zijn tot de conclusie gekomen dat door de veranderingen in het weerbeeld het voorkomen ervan vermindert. Het wordt warmer en zonniger en het rood-haar gen dat zorgt voor deze uitstraling is een gevolg van het vrijwel altijd bewolkte weer in Schotland. Het is een evolutie als respons op de noodzaak van het absorberen van meer vitamine D en dat gaat beter met lichtere huid en rood haar. Shawn Hitchins, die al een paar keer een 'ginger pride' mars heeft georganiseerd is van mening dat wetenschappers meer tijd moeten besteden aan het redden van de roodharigen dan aan neuzelen over het om die reden verdwijnen ervan. In diezelfde studie werd trouwens ook aangehaald dat roodharigen maar liefst 100x meer kans op huidkanker hebben als ze in de zon komen. Zelfs in het immer zwaarbewolkte Schotland is dat goed voor een dikke duizend slachtoffers per jaar. Maar de conclusie was hoe dan ook dat door meer warmte en vooral meer zon het ras zal uitsterven. Niet meteen natuurlijk, daar gaat nog vele honderden jaren overheen dus we kunnen nog van die schoonheid profiteren. Laten we hopen dat het een sombere, bewolkte dag zal worden. En misschien ontmoet je er wel de juiste partner om de soort te redden. Wachten tot 12 januari, 'Kiss-a-ginger-day' hoeft niet.


Overige nieuwsberichten