Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Tank in de kraamkamer. Op 29 oktober 1944
Vader Gijs van den Bliek, zaliger, heeft daar levendig over verteld. Zijn tuindersbedrijf lag aan de Rijsbergseweg, bij de Roskam, onder Princenhage. In 1940 heeft hij daar de Fransen op zijn terrein gehad, die Princenhage en Breda te hulp kwamen tegen de overweldiging door de Duitsers. Zijn erf is met vluchtelingen overstroomd geweest, toen de Bredase bevolking wegtrok voor de naderende Duitsers.

Zijn zoon Johannes Arnoldus is geboren op Bevrijdingsdag: 29 oktober 1944, 's morgens om 6 uur, achter een zeildoek in de schuilloopgraaf die vader Gijs achter de boerderij gegraven had: 13 meter lang en een paar meter diep. Zó diep, dat er telkens pakken stro en musterds (takkenbossen) naar binnen moesten worden gesleept, opdat de kraamvrouw niet in het grondwater weg zou zakken. Vader Van den Bliek ging op zijn fiets met tuinslangbanden er op uit om hulp te halen voor de bevalling. De granaten vlogen om zijn oren en hij kwam zonder kraamhulp thuis. Het kind was toen al gehaald door de buurvrouw, een verpleegster en zelf ook in haar laatste maand. Een half uur later kwamen de Poolse bevrijders op het erf, zij zagen een stevig heuveltje en de Poolse commandant dacht daar ga ik staan met mijn tank, dan had hij een strategisch punt van waaruit zijn kanon de weg zou kunnen bestrijken. 

In de schuilkelder hoorden men een geweldig geraas en gerammel en vader Gijs kwam naar buiten, hij zwaaide met zijn armen, english riepen ze vanuit de tank, yes, yes werd er geroepen toen was het goed. De Polen konden het niet geloven dat daar onder de grond een kindje net was geboren en al gauw kwamen er drie officieren kijken en ja daar lag de baby werkelijk, in een veilingkistje. En toen duurde het niet lang meer eer een wagen het erf op kwam rijden waaruit de Polen hun goede gaven voor dit kind van de Vrijheid -en voor zijn moeder vooral- haastig gingen uitladen: blikken corned beef, koffie, thee, chocolade en wat al niet.

Jan van den Bliek zal op 29 oktober, precies op zijn zeventigste verjaardag, bij de Vredeskapel zijn om daar een Vrijheid-Vredeslicht te ontsteken. Die herdenkings-bijeenkomst start rond 10:30 en alle Princenhagenaars zijn uitgenodigd om de bevrijding te komen vieren.


Overige nieuwsberichten