Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Gaode mee door ut Aogje van 65 jaar geleden?

Knoflook met worst

Door Rinie Maas

Knoflook met worst is in 1951 voor Kees Rijvers bij St. Etiënne en andere clubs 10 jaar hèt middel voor vormbehoud en op handen te worden gedragen door de Franse voetballiefhebbers… Terwijl de grote zoon van dit dorp daar is trekt in Princenhage de Sacramentsprocessie door de straten; lof is er bij de kapel aan het Esserplein. Alle Princenhaagse verenigingen doen mee. De bewoners van het dorp zijn bezig de straten op z’n mooist te versieren. Als vanzelfsprekend wordt er gewag van gemaakt. Kees Rijvers en zijn vrouw Annie maken het goed op pagina 2. Op 22 juli 1951 ontmoet Kees Woutje Wagtmans die in St. Etiënne zijn vertrek of aankomst heeft met de Tour de France.

Zijn vrouw kan maar niet wennen aan de Franse eetcultuur en met name niet aan knoflook. En als Kees zijn lekkere kostje worst met knoflook op tafel wil hebben moet hij het zelf klaarmaken. We komen allerlei kleine weetjes op het spoor maar de worst wordt met knoflook springt eruit…”De broden zijn een meter lang en aardappelen worden er gegeten als groente”. De knoflook mag wennen zijn. Dat is nìet met de bewoners. Ze zijn hulpvaardig. Er worden 1000 km verderop op het Groen-Wit terrein voetbalwedstrijden gespeeld om dr. Joling beker. Zoals u weet was hij onze dorpsdokter. Of hij kon voetballen meldt De Kleine Trom van 1951, 65 jaar geleden niet. Maar wat…een aandoenlijk en leuk geschreven blad door de schrijvers die signeren met “Trommelaar” en “De Slagwerker”. Het wordt uitgegeven op initiatief van de propaganda commissie der Kon. Harmonie St. Caecilia en omdat zowel de harmonie van het dorpse leven met de uitgave wordt nagestreefd als lichte propaganda voor de harmonie zelf wordt gesproken van vergeeflijk egoïsme. Nog nooit van gehoord dat woord. Maar relevant is het! In Breda zongen ze met carnaval in 1951 zuurkool met worst. Voor Kees Rijvers was het knoflook met worst. Op die vitaminen heeft de prof daar met héél véél succes gespeeld. 

Op zaterdag 21 mei presenteert de kleindochter van Kees Rijvers, Antje Veld, haar biografie over grootvader Kees met als titel 'PROF'. Dat vindt plaats in De Koe vanaf 15 uur, entree 5 euro, maar je hebt pech als je nog geen kaartje hebt: uitverkocht. Troost: dat  boek is inmiddels te koop bij o.m. De Vrije Boekhandel of een van de internet boekhandels voor 20 euro.

In een bomvolle Vlaamse schuur van gemeenschapshuis De Koe toonde Princenhage en Breda de belangstelling voor de carrière van Kees Rijvers. Een van de lovende sprekers was onze burgemeester Depla.

Overige nieuwsberichten