Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


't Aogje in HDR gefotografeerd
HDR foto`s zul je denken, wat zijn dat nu weer? HDR staat voor "High Dynamic Range". Je neemt van hetzelfde onderwerp foto`s met verschillende belichtingen (dus vanaf statief, zonder te bewegen). Als voorbeeld nemen we 5 foto`s: een foto die 2 stops overbelicht is, een foto die 1 stop overbelicht is, een normaal belichte foto, een foto die 1 stop onderbelicht is en een foto die 2 stops onderbelicht. Je kunt ook minder foto`s nemen, 3 foto`s bijvoorbeeld (-2, 0 ,+2 ) of juist meer foto`s (hoe meer hoe beter eigenlijk, je creëert meer "range") als het maar in balans is: evenveel onderbelicht als overbelicht. Wat wel belangrijk is, is dat je de foto`s in RAW of TIFF neemt (jpeg werkt dus niet, daar zit te weinig dynamiek nog in!).
Wat we daarna doen, is deze foto`s samenvoegen tot 1 foto, de zogenaamde hdr-foto dus van 32-bit. Dit kun je op 2 manieren doen: Dit kan in Photoshop d.m.v File/Automate/Merge to HDR (en daarna tonemappen d.mv de plugin) of door het bekende programma: Photomatix (Pro). Als we deze foto`s met verschillende belichtingen samengevoegd hebben, hebben we wel een 32-bits afbeelding, maar dus nog niet het bekende effect wat je bij HDR-foto`s ziet. Dat doen we met het Zogenaamde "Tonemapping",ook weer in Photomatix ( of dus met de plugin voor in Photoshop). Het is eigenlijk gewoon een soort van filter waarmee je het bereik van de kleuren verandert (vermindert) en je krijgt hierdoor veel meer dynamiek in je foto ( meer diepte en scherpte).  Dit tonemappen geeft diverse resultaten, die je soms niet helemaal in de hand hebt. De ene keer geeft het een vrij natuurlijk uitziend resultaat, de andere keer lijkt je foto bijna een tekening geworden die zo van de architect zijn tafel af komt, heel onwerkelijk soms. Ik zie het als een hele leuke aanvulling en...het kan zeker mooie resultaten geven, maar je kunt jezelf er ook helemaal in verliezen, dus teveel doorslaan. Ik denk dat je er van houdt, of je vindt het helemaal niets. Nogmaals voor de duidelijkheid: Je moet je foto's dus in raw of in Tiff schieten/omzetten, jpeg werkt dus niet, dat is geen echte HDR-foto! Overigens kun je met photomatix meer dingen doen, het hoeft niet altijd hdr te zijn.

(uitleg van raym.deds.nl)

Een beetje Googelen geeft al heel snel mooie voorbeelden, waaronder bovenstaande foto van de Haagse Markt. Er zijn er veel meer die in de omgeving genomen zijn. Kijk maar eens op 

http://www.flickr.com/photos/wallaceimages/tags/breda/  (pagina 8)

en zie bijvoorbeeld prachtfoto's van de Haven en de Grote Kerk. Ook een mooie site met HDR foto's is 

http://raym.deds.nl/hdr%20fotos.html
 

Overige nieuwsberichten