Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Leon de Winter wint Schrijversprijs der Brabantse Letteren
Publieksprijs voor Marie-José van der Linden, Wentelprijs voor Rob Ruggenberg.

Publieksprijs
De Publieksprijs was spannend tot het allerlaatst. Hoewel Princenhaagse Rinie Maas met zijn sterke werk 'Janske' ook in de kopgroep zat bleef mede-kandidaat Marie-José van der Linden uit Den Bosch vanaf het begin aan kop-positie. Zij werd in de laatste weken nog bijna ingehaald door Ad Hoofs. Uiteindelijk won Van der Linden met Het ZonDagboek de eindspurt met een verschil van 53 stemmen en delen de overige kandidaten een tweede plaats. Zij mocht naar huis met een cheque van € 1.000,-, die aan haar werd uitgereikt door Eus Roovers, de winnaar van de Publieksprijs in 2007. In totaal werd maar liefst 3.330 keer gestemd. 

Leon de Winter heeft de Schrijversprijs der Brabantse Letteren gewonnen. De in Den Bosch geboren auteur kreeg de prijs afgelopen zondag 15 maart in het Chassé Theater in Breda voor zijn boek Het recht op terugkeer. De Wentelprijs voor het beste jeugdboek ging naar Rob Ruggenberg uit Best met Slavenhaler

Schrijversprijs

Leon De Winter krijgt de prijs voor zijn werk 'Het recht op terugkeer' vanwege de inzet die de auteur bij het schrijven van het boek getoond heeft, de rijke verbeeldingskracht waarmee allerlei situaties geschetst worden en de intense aandacht waarmee de drijfveren van de personages worden beschreven, aldus het juryrapport. Het recht op terugkeer is van een allure die in de Nederlandse literatuur ongewoon is. Omdat De Winter in de Verenigde Staten woont kon hij zelf niet bij de uitreiking aanwezig zijn. De prijs, een cheque ter waarde van € 5.000,- werd hem door gedeputeerde Paul Rupp symbolisch overhandigd via een live internetverbinding.

Wentelprijs
De Wentelprijs werd vanwege het grote aantal en de hoge kwaliteit van de kinder- en jeugdboeken op de kandidatenlijst, toegekend aan een werk in dit genre. De jury prees Ruggenberg (met zijn boek Slavenhaler) om zijn prachtige karakterbeschrijvingen, zijn nuchtere kijk op goed en kwaad en de trefzekere manier waarop hij eigentijdse thema’s als racisme en vreemdelingenhaat behandelt in de lijst van de zeventiende eeuw. […] Zulke jeugdboeken zouden er meer moeten worden geschreven. Ruggenberg ontving een cheque van € 2.500,- uit handen van juryvoorzitter Piet Calis.

Jury
De jury van de Prijzen der Brabantse Letteren 2009 bestond uit literatuurhistoricus en Vondelbiograaf Piet Calis, schrijver Stijn van der Loo en kunstredacteur en columnist van het Brabants Dagblad Mieske van Eck. De uitreiking van de Prijzen der Brabantse Letteren was ingebed in de jaarlijkse Literaire Debutantendag in Breda.

De Prijzen der Brabantse Letteren is een initiatief van LiBra, het Literair Informatiepunt Brabant. De uitreiking van de Prijzen der Brabantse Letteren en de Literaire Debutantendag werd georganiseerd door de Stichting Culturele Evenementen West-Brabant en LiBra, in samenwerking met het Chassé Theater, boekhandel Van Kemenade & Hollaers en uitgeverij De Geus.

Overige nieuwsberichten