Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


School ontsnapt aan grote ramp, stof geruimd
Hulpdiensten werden dinsdagmiddag rond 16.30 uur gealarmeerd in verband met een gevaarlijke stof. Een medewerker van een school aan de Lovensdijkstraat vond bij het voorbereiden van zijn lessen een gekristalliseerde stof in een gecompartimenteerde berging. In de berging, speciaal bestemd voor de opslag van chemicaliën, werd ruim een kilo picrinezuur in een droge vorm aangetroffen. De stof wordt regulier enkel in natte vorm gebruikt voor onderwijsdoeleinden. In droge vorm kan het explosiegevaar opleveren. De medewerker alarmeerde na de vondst de hulpdiensten. De hulpdiensten (brandweer, politie en GHOR) bekeken de situatie, besloten op te schalen naar GRIP 1 en de Explosieve Opruimingsdienst in te schakelen voor het opruimen van de stof. De EOD kon het picrinezuur onder begeleiding van brandweer, ambulance en politie vervoeren en op een veilige locatie onschadelijk maken. In het schoolgebouw waren op het moment van de melding enkele tientallen mensen aanwezig. Deze zijn verzocht het gebouw te verlaten in verband met het werk van de verschillende hulpdiensten.

Picrinezuur of Trinitrofenol is een citroengele kristallijne explosieve stof. De explosieve kracht is iets groter dan die van TNT en een hoeveelheid van één kilo kan zeer grote schade in de wijde omtrek veroorzaken.

Beschrijving 
kleurloze tot gele kristallen, net als het bekende explosief TNT (Tri Nitro Tolueen) waarmee het verder ook al goed vergelijkbaar is. Het is vrij goed oplosbaar in ethanol, maar slecht in water. Picrinezuur is op zich stabiel, maar als het helemaal droog is, is het schokgevoelig. Als het droog komt te staan kan het bovendien sublimeren en kunnen er kristallen tussen pot en deksel terecht komen. Als dat het geval is, kan openen van de pot tot detonatie leiden. Picrinezuur wordt daarom altijd onder water bewaard. Picrinezuur wordt niet alleen als explosief gebruikt, maar ook in de scheikunde om metaalcomplexen mee te vormen. Picrinezuur is een zuur omdat het waterstofion van de fenolgroep (de losse OH) aan de aromatische ring makkelijk afsplitst. Picrinezuur vormt mede daardoor makkelijk zouten met metalen. Kaliumpicraat wordt in vuurwerk gebruikt omdat het gemengd met salpeter (kaliumnitraat) bij verbranding in een buisje resonantie-effecten in het vlamfront vertoont, die bij vuurwerk bekend staan als gillende keukenmeid.

Op dit filmpje kun je zien hoe 4 oz (110 gram) explodeert. Op de school was het tienvoudige aanwezig!

Overige nieuwsberichten