Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Laatste tentoonstelling 'Beroemde Buren' in het museum (11.7)


Op het kerkhof Haagveld achter het museumgebouw liggen heel wat beroemdheden begraven. Een aantal daarvan had een nauwe band met Princenhage. Het Princenhaags Museum onderzocht het leven van zestien beroemdheden en werkte het idee uit in een tentoonstelling die zowel in het Museum informatie biedt, als ook de begraafplaatsen markeert. 

Hoe komt het toch dat er op de protestantse begraafplaats zoveel beroemdheden liggen? De plaatselijke meestal katholieke bevolking was arm en weinig geletterd. De protestanten daarentegen profiteerden volop van de staatsgodsdienst en pas met de grondwet van 1814 kregen de katholieken meer mogelijkheden om zich te ontwikkelen. 


Dit is ook de laatste gelegenheid van dit seizoen om een bezoekje te brengen aan het museum, maar vooral een gelegenheid om eens een wandeling te maken over het mooi onderhouden Haagveld in zomerse pracht  waar vele bekende Princenhagenaars rusten. Niet alleen beroemdheden, maar ook personen die om een andere reden in de krant gekomen zijn. De gids voert u langs de bekendste plekken.


Zondag 11 juli kunt u voor de laatste keer de tentoonstelling Beroemde buren bezoeken in het Princenhaags Museum, Haagweg 334bis van 13.00 -17.00 uur.

Een achttal beroemde buren maakte carrière in het leger. David Bode diende onder Koning Willem en ontving van hem de Militaire Willemsorde. Otto van Bylandt was niet alleen ritmeester, maar ook kamerheer van de Prins van Oranje (in 1804), in 1810 bij Napoleon en in 1822 bij Koning Willem I. Willem Frederik van Bylandt die woonde op Mastland op de Beek kreeg de rang van Kapitein bij het regiment Hollandsche Garde te voet. Hij ging na 1795 met de Engelse Jagers te paard naar West-Indië en hielp mee bij de verovering van Trinidad op de Spanjaarden. Hij was ook van 1810-1813 de eerste burgemeester, liever gezegd 'Le Maire', van Princenhage in de Franse tijd. Na zijn burgemeesterschap deed hij van zich spreken door zijn rol bij de Slag van Waterloo.
Hoogenhouck Tulleken bracht het tot kapitein-luitenant ter zee. Hugo Lawick was ondermeer Gouverneur van de KMA.
Baron Lamoral Rengers trouwde in Princenhage met de docht van Willem van Bylandt. Hij was generaal Majoor en adjudant des Konings. Hubert Nahuys van Burgst was zozeer ingenomen met zijn “heldendaden”dat hij er voor zijn nageslacht een boek over schreef. Gerhard Pels Rijcken werd vice –admiraal, schout bij nacht en Minister van Marine, een hele prestatie voor een geboren Princenhagenaar. 

Ook de kunst is vertegenwoordigd op deze expositie. Schrijfster Louise Startenus, ontwerpster van o.a beelden van het Olympisch stadion, En mocht de naam Startenus u niets zeggen:  Louise Stratenus publiceerde 'Het geheime wrak' onder het pseudoniem Claudius. Onder het pseudoniem Louise gaf ze de dichtbundel 'Noordsche Bloemen' uit. In de 'Katholieke Illustratie publiceerde ze onder diverse pseudoniemen, o.a. Claudius, Ella, Gravin Valisti, Hero, Louise, Paul Meertens, Prinses Elsa, Paul Wilders, Yerta, Mea von Zweimarck. Verder gebrukte ze de pseudoniemen Meta van Zweimark, Maria van Utrecht, Willem de Groot, L.S., Oceana, Prinses, Tante Lize, J. van Herden, Erica, Willem van Heemstede, Mary Cornwallis, Louise de Croisilles, Louise d'Olden, Jean de Croisilles, Jacques Stratenus, Croisilles, L. d'Oldenbarneveld, d'Oldenbarneveld, Pascarel, Stenio, Ulbo, Abeille, Gilbert, Ignotus, Tante Ghislaine, Charles Lucien, Louise Royer, Grillon, Nerval, Therese de Nerval, Jacqueer, Lucien, Ascanio, Urbanus, Yolande, Excelsior, Mary Cornwallis. Het is dus druk op de begraafplaats.

Gerharda Rueb en de opa en oma van Vincent van Gogh en ook zijn bekende oom Vincent. Ook de schilder Jan Strube ligt hier begraven, maar zijn graf heeft geen grafsteen. 

De wetenschap wordt vertegenwoordigd door Cornelis Jan Wouter Nahuys van Burgst als natuurwetenschapper en Albert Kleyn, de rechtsgeleerde die een aantal artikelen schreef als bijdragen voor Regtsgeleerdheid en Wetgeving.
Op ambtelijk niveau vinden we op de begraafplaats het graf van Christiaan Pels Rijcken, schout van Princenhage en Jan van der Vinne, schoolopziener, resident en directeur Middelen en Domeinen .

Overige nieuwsberichten