Berichten voor Princenhage
  Nieuwsarchief
  Evenementen
  Zoek winkel of onderneming
  Uitgaan en eten
  Winkelen in België/Frankrijk
  Princenhage in foto's
  Kerkelijk leven, moskee
  Weerberichten
  RECLAMEFOLDERS
  Albert Heijn
  Aldi Supermarkt
  Dirk van den Broek
  Etos Princenhage
  ISPC-Hanos
  Jumbo
  Lidl Prinsenbeek en Breda
  Makro aanbiedingen
  Sligro folders
  Woonboulevard Princenhage
  Winkelhart Etten-Leur
  Apotheken
  Banken/geldautomaat/Mr Cash
  Bibliotheek, digitheek
  Brandweer
  Dierenzaken
  Dokters, geneesheren, tandarts
  Gas en licht, energie
  Links naar andere sites
  Gemeente, afval, zorg, vervoer
  Internet, WiFi
  Musea
  Onderwijs, kinderopvang
  Politie
  Postkantoor
  Sport / recreatie
  Televisie kijken
  Verenigingen, sociaal werk
  Wonen in Princenhage
  Wijkraden in de omgeving
  Wijkblad-Lapteen-De Stem
  Princenhage in een notedop
  Colofon
  Genealogie Kuipers
  Zonwering Breda Nooren van der Avoird

 

 

 


Groots jubileumjaar voor het Princenhages Mannenkoor


Dat het Princenhages Mannenkoor dit jaar het honderd jarig bestaan mag vieren is haast zeker bekend. Het was immers in juli 1911 dat Adriaan Dirven. een tuinder uit de Rith het iniatief nam tot oprichting ener zangvereniging. Zo kwamen dus op 17 juli 1911 een 21 tal mannen naar het toenmalige café Hof van Holland, op de kop van de Heilaarstraat en de Princenhaagse Markt (tegenwoordig is op deze plaats de Pastoor van Spaandonkstraat)om een commisie samen te stellen voor de benoeming van een directeur (tegenwoordig spreken we over een dirigent). De eerste dirigent zou H. Kuijlaars uit Breda worden. De eerste repetitie zou plaatsvinden op 10 augustus dat jaar, zodat deze datum altijd als de officiële
oprichtingsdatum wordt gezien. 

De oprichtingsdatum was het eerste besluit. Het tweede besluit was het besluit om lid te worden. Hiervoor moest men namelijk een examen doen. Dit examen was meer bedoeld niet vanwege de zangkwaliteiten, maar als een soort ballotage . De eerste naam van het koor werd niet zo als men zou verwachten het Princenhages Mannenkoor, maar Streven naar Vooruitgang. Pas toen in in 1937 de statuten werden herschreven sprak men pas van het Katholiek Princenhages Mannenkoor. Men had in juli 1922 het besluit genomen om de toevoeging te doen van Katholiek, de belangrijkste reden hiervoor was om zo verzekerd te zijn van een goed repetitielokaal (het patronaatsgebouw aan de Doelen). En omdat het koor het predikaat katholiek voerde, kreeg men dan ook een geestelijk adviseur toegevoegd, tot de jaren zestig heeft het koor dan ook een geestelijk adviseur gehad. Dat een dergelijke adviseur niet altijd even prettig was, bleek al snel toen men eens een poging wilde doen om met een gemengd koor samen te werken. Maar het kon ook positief uitpakken wat bleek bij de mobilisatie in de Eerste Wereldoorlog. Er waren toen te weinig zangers en men moest zelfs zangers lenen van de nieuwe buur Breda. Al was dit helaas geen onverdeeld genoegen omdat deze zangers vaak niet kwamen opdraven. Toen ook nog eens elke vereniging lid moest worden van de kulturkammer was het besluit, op voorstel van de geestelijke adviseur, snel genomen en werd het koor opgeheven. Een stevig en moedig besluit in die tijd. 

Wat er nog over was aan geld in de koorkas werd omgezet in bier en de muziek werd opgeborgen. Totdat men vlak na de Tweede Wereld oorlog de gedwongen stop ophief en er weer een bespreking (vergadering) werd gehouden met 22 van de 29 leden. Vier leden hadden zich met goede redenen afgemeld. Dus er stond er niets in de weg voor een heroprichting. Feitelijk was het koor ïnactief  de oorlogsjaren doorgekomen. 

In ons jubileumboek dat in augustus a.s. zal verschijnen wordt nog meer over de geschiedenis van het Princenhages Mannenkoor geschreven. Maar anno 2011 is het koor uitgegroeid tot een koor van ruim 65 leden en komen de leden niet enkel meer uit Princenhage maar uit de gehele regio van Etten-Leur tot Zundert en van Hoeven tot Rucphen. Ook uit Zwijndrecht en ook uit Vlijmen zijn er leden. Kortom: al bestaat het koor dan al 100 jaar het blijft steeds weer aantrekkingskracht uitoefenen op mannen die van zingen houden, alhoewel we natuurlijk altijd nieuwe zangers kunnen gebruiken. Wanneer je interesse hebt of graag eens komt luisteren op onze wekelijkse repitieavond op woensdag in de Kievitslaar in Effen, dan ben je altijd van harte welkom vanaf 19.30 uur tot 22.00 uur. Ons motto is dan ook zingen is meer dan muziek maken, zingen geeft je leven kleur en haalt je uit de dagelijkse sleur.

Bij een jubileum hoort een feest vandaar dat we dit jubileumjaar vier bijzondere concerten geven die dankzij de medewerking van velen maar ook met de financiële ondersteuning van o.a. onze Club van Honderd, een spaarpottenactie(van haast drie jaar) door koor, familieleden en vrienden van het koor, kunnen we er een bijzonder jubileumjaar van maken. We noemen ons jubileum dan ook een jubileum in Nassaustad. Zeker we zullen onze roots niet vergeten, tenslotte zijn we in Princenhage in 1911 ontstaan. Vandaar dat we dit jubileumjaar zullen vieren met een viertal concerten, telkens op een andere plaats in Breda. We openden het jubileum op zondag 13 februari 2011 met een eerste concert in de stemmige auto-toonzaal van Van Tilburg Bastianen, een firma die ook een jubileum te vieren had.

Concert 2: zal zondag 22 mei 2011 plaatsvinden op de locatie van Podium Bloos, Speelhuislaan 151, aanvang om 15.00 uur. Het thema van dit concert zal zijn: Breda, een stad van evenementen en feest.

Concert 3; zondag 11 september 2011, aanvang 15.00 uur. Locatie: Sacramentskerk, Zandberglaan, 58. Thema van dit concert; Breda, een dynamische stad.

Slotconcert: zondag 20 november 2011, Aanvang 15.00 uur. Locatie; Grote of onze Lieve Vrouw Kerk, Kerkplein 2. Thema: Muziek is eindeloos.

Bij elk concert zullen een aantal Bredase verenigingen hun inbreng hebben. Alle concerten worden afgesloten met een deel van de compositie Schipperskunst in Nassaustad. Gecomponeerd door Paul van Gulick en op tekst gezet door Anne Borsboom. Een compositie voor mannenkoor, orkest, solisten, verteller en stadsomroeper. Op het slotconcert wordt het gehele werk uitgevoerd.

Kaarten voor alle concerten zijn o.a. te verkrijgen bij de firma Bachman in Princenhage of zijn telefonisch te bestellen op nummer 076-5224009.

Overige nieuwsberichten